portal dobrote

Domaća ideja: Otvorite Messenger i donirajte hranu ljudima koji je trebaju

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.02.2019 10:07
  • Objavljeno 21.02.2019 u 10:07
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Nakon kraha crowdfunding kampanje u udruzi Portal dobrote nisu se obeshrabrili. Sad nude chat bot koji spaja potencijalne donatore i osobe koje trebaju pomoć s organizacijama koje distribuiraju donirane potrepštine

U Hrvatskoj svakodnevno u smeću završi puno toga što ne bi trebalo jer bi se još moglo iskoristiti na ovaj ili onaj način. To su prepoznali u udruzi Portal dobrote pa su osmislili i izradili chat bot za Facebookov Messenger koji vam pomaže u potrazi za organizacijama kojima možete donirati, ali i lokacijama gdje možete potražiti donirane stvari.

'Svi imamo mobitele i Facebook, kao i višak hrane, odjeće, obuće, higijenskih potrepština, bijele tehnike, namještaja i drugih potrepština koje možemo podijeliti. Umjesto bacanja pomoću chat bota možete brzo doznati kojoj udruzi ili socijalnoj samoposluzi možete donirati ono što vam više ne treba', rekla je tportalu Petra Mikić, dopredsjednica udruge Portal dobrote.

zasjao punim sjajem

Pogledajte fantastične slike najvećeg super mjeseca ove godine

Pogledaj galeriju
11

Ta je udruga svojedobno pokrenula kampanju na platformi za crowdfunding Indiegogo kako bi skupili novac za izradu aplikacije Green Happy Hour koja bi poslužila u istu svrhu. Kampanja je uspjela skupiti tek petstotinjak američkih dolara umjesto traženih 40.000. Pitali smo ih što je pošlo po krivu.

'Pokretanje i vođenje kampanje preko crowdfunding platformi svakako nije jednostavan niti besplatan posao ukoliko želite prikupiti veću količinu novca. Nismo imali PR stručnjake kao druge crowdfunding kampanje, pa je naš projekt bio preambiciozan i prekompliciran u tom trenutku', pojasnila je Mikić.

Ipak, i neuspjeh je donio nešto dobro - udruzi se javila tvrtka Martian & Machine i ponudila besplatnu izradu chat bota za Facebookov Messenger umjesto zasebne aplikacije, koja bi mogla biti izbrisana ukoliko ju se ne koristi redobno. S druge strane, troškovi izrade i održavanja takvog chat bota su značajno niži nego što bi bili za aplikaciju.

tportal

Izvor: Facebook / Autor: Miroslav Wranka

Kako možete pokrenuti aplikaciju? Jednostavno je - otvorite Messenger na pametnom telefonu i u tražilicu upišite Portal dobrote pa kliknite na Započni i slijedite upute glumca Gorana Navojca, koji je posudio lik digitalnom pomoćniku koji vas vodi kroz postupak donacija.

Uspjeh aplikacije neće mjeriti brojem korisnika aplikacije već povećanjem doniranja hrane i drugih potrepština u socijalne samoposluge i udruge koje pružaju pomoć potrebitima. 'Vjerujemo kako će vrlo brzo biti primjećeno povećanje količina donacija', uvjerena je Mikić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!