PUTUJU NA GAMESCOM

Domaća gejming industrija nezaustavljivo raste

14.07.2016 u 14:48

Bionic
Reading

Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara primljen je u European Game Developers Federation. Osim prilike za razmjenu iskustava oko lobiranja, to će im otvoriti priliku za suradnju na regionalnoj razini

Osam hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom video igara predstavit će svoje proizvode tijekom sajma Gamescom 2016, koji će biti održan u njemačkom gradu Koelnu od 17. do 21. kolovoza.

Industrija računalnih igara u Hrvatskoj posluje iznimno dobro, čak i po IT mjerilima, i to bez sustavne državne potpore. Prosječan rast prihoda domaćih studija koji se bave razvojem računalnih igara, gledano godinu na godinu, tijekom proteklih pet godina iznosio je 55,5 posto, uz rast prihoda od 69,1 posto te rast broja zaposlenih.

Kako praktično sve prihode ostvaruju u inozemstvu, zastupljenost na sajmovima poput Gamescoma iznimno je važna za njihovo poslovanje, ponajprije zbog povezivanja s izdavačima i proizvođačima hardvera poput Nvidije.


Ove će godine u sklopu sajma, kojeg će prema očekivanjima posjetiti 350 tisuća ljudi iz 45 zemalja (od čega 80 tisuća poslovnih posjetitelja), po prvi puta imati posebno uređen štand. Usporedbe radi, očekuje se kako će najveće domaće događanje te vrste, Infogamer Reboot, ove godine zabilježiti 80 tisuća posjetitelja ukupno.

Pola troškova sudjelovanja na sajmu snosi Hrvatska gospodarska komora. Tajnik Udruženja za IT HGK Igor Škevin istaknuo je kako Komora želi potpomoći internacionalizaciji poslovanja hrvatskih tvrtki, potaći izvozne djelatnosti, kao i brendirati Hrvatsku kao poželjno IT odredište.

Tijekom sajma će biti službeno objavljeno kako je Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara primljen u European Game Developers Federation.

Kako je rekao tajnik Klastera Ante Vrdelja, članstvo u toj organizaciji donijet će im mogućnost razmjene iskustava u lobiranju sa zemljama koje računalne igre tretiraju isto kao film ili glazbu, ali i priliku za razvoj suradnje na regionalnoj razini po uzoru na inicijativu Nordic Games. Među potencijalnim partnerima su Austrija, Češka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Srbija.