RUBY ON RAILS

Djevojke i žene, naučite programirati besplatno

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 01.10.2012 15:03
  • Objavljeno 01.10.2012 u 13:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za dvodnevnu besplatnu radionicu programiranja nije potrebno posebno predznanje. Prednost imaju djevojke i žene, no ostane li mjesta, moći će se pridružiti i ostali

Radionica Ruby on Rails (RoR), u sklopu projekta Rails Girls, bit će održana u Zagrebu 19. i 20. listopada u prostorima Hrvatske gospodarske komore na Novoj cesti 5.

Prethodna prijava za radionicu je obavezna, a prijaviti se možete pomoću poveznice railsgirls.com/zagreb

Otvorena je za sve, bez obzira na stupanj predznanja, tako da mogu doći i početnici u svijetu programiranja i razvoja web aplikacija, kao i one koje žele osvježiti i nadopuniti svoje znanje.

Prednost sudjelovanja na radionici imaju djevojke i žene. No, ovisno o broju raspoloživih mjesta, moći će se pridružiti i ostali zainteresirani.

Tijekom radionice možete očekivati predavanja, vježbe i zadatke te pomoć predavača i mentora koji iza sebe imaju stvarno radno iskustvo u sektoru. Pođe li sve kako treba, do kraja radionice programirat ćete svoju prvu jednostavnu aplikaciju.

Proći ćete sve korake s kojima se programeri i programerke susreću pri izradi aplikacija - dizajniranje, programiranje i pokretanje - te surađivati u manjim skupinama od pet do šest sudionica uz dodijeljenog mentora, odnosno mentoricu, koji će vam biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Mentorice i mentori bit će Ivana Vasilj, freelance softverska inženjerka, Mislav Marohnić, freelance softverski inženjer, Tomislav Capan, softverski inženjer i tehnički direktor portala Muzika.hr, Bruno Sutić, softverski inženjer u tvrtki Ericsson, Filip Defar, softverski inženjer za Whitespectre i Anoobis Games Studio, Branimir Šloser, direktor tvrtke Emusoft, i Željko Kunica, softverski inženjer tvrtke minus5.

Prvi dan radionice - Installation fest - predviđen je za upoznavanje predavača/ica i mentora/ica sa sudionicama i pripremu računala za programiranje u RoR-u da bi se drugi dan radionice u potpunosti iskoristio za učenje i izradu aplikacija.

Ako ne uspijete upasti na radionicu, možete se pridružiti okupljanju nakon njenog završetka. Rails Girls After Party bit će održan u subotu 20. listopada s početkom u 20 sati. Obavijest o lokaciji bit će objavljena naknadno, preko društvenih mreža.

Radionice Rails Girls u Zagreb je dovela softverska inženjerka tvrtke minus5, Lucija Gregov.

'S Ruby on Railsom sam se susrela na svom trenutnom poslu jer je moje iskustvo na prethodnim radnim mjestima bilo vezano uz C# i VB.Net, a s programskim jezicima MATLAB i C sam se susrela na studiju matematike na PMF-u.

U potrazi za zanimljivim rješenjima na internetu naišla sam na organizaciju Rails Girls koja organizira radionice u cijelom svijetu i odlučila prijaviti Zagreb.

Cilj mi je bio potaknuti djevojke na programiranje tako da im pokažemo da tehnologija i programiranje mogu biti zabavni, a pritom sam se nadala upoznati još djevojaka koje se bave programiranjem', kaže Lucija.

Osim alata za izradu mobilnih i web aplikacija, radionica Rails Girls otvara ženama vrata IT zajednice i mogućnosti za realizaciju vlastitih ideja.

Rails Girls

Rails Girls

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Na svim svojima poslovima dosad sam uvijek bila jedina žena u timu i zaista mi nedostaje žensko društvo jer mislim da žene mogu jako puno doprinijeti svojom kreativnošću.

Početnicama u programiranju RoR se sviđa jer je pregledan i omogućuje korištenje različitih tehnologija istodobno - JavaScript, HTML, CSS, a može se i jako brzo napredovati.

Nadamo se da ćemo povezati ljude koji se bave RoR-om na ovim prostorima kako bismo mogli učiti jedni od drugih', dodaje Lucija.

Rails Girls, inicijativa osnovana 2010. godine u Helsinkiju, nakon dvije godine prerasla je u globalnu neprofitnu volontersku zajednicu koja održava besplatne dvodnevne radionice programiranja u cijelom svijetu. Melbourne, Singapur, Tallinn, Buenos Aires, Berlin, San Francisco i Krakow samo su neke od lokacija na kojima su dosad uspješno održane radionice.

Iza početne ideje stoje Karri Saarinen i Linda Liukas iz Finske. Djevojke su došle do zaključka da je za mnoge, prvenstveno žene, početak vrlo težak te okupljaju pojedince koji žele naučiti programirati u programskom jeziku Ruby.

Interes za radionicama dosad su pokazale djevojke i žene svih dobnih skupina i s različitim stupnjem predznanja. Fokus zajednice je na demistificiranju svijeta mobilnih i web aplikacija te ohrabrivanju žena na učenje o razvoju softvera i programiranju.

Pogledajte video:


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi