KAD ALGORITMI NE POMAŽU

Dječje sadržaje za YouTube Kids nadgledat će pravi ljudi

09.04.2018 u 10:46

Bionic
Reading

Popularni video servis uskoro bi mogao pribjeći upošljavanju živih administratora koji bi trebali pomoći pri izboru sadržaja primjerenog djeci, čime YouTube nastoji izbjeći sve ćešće zlorabljenje nesavršenih algoritama

Poznati video servis YouTube uskoro bi mogao dobiti velik broj novih zaposlenika. Kako bi suzbili brzorastući broj videa koji zlorabe algoritme za izbor sadržaja, tvorci stranice odlučili su uposliti prave administratore koji će ručno birati što, u ovom slučaju, gledaju mala djeca.

Osobni pristup

YouTube Kids nalazi se pod pomnim okom zabrinutih roditelja i zagovornika internet sigurnosti zbog brojnih poteškoća sa neprimjerenim sadržajima koji su napravljeni samo kako bi zarađivali novac. Ručno prebiranje svog sadržaja na cijelom YouTubeu potpuno je nemoguć zadatak, no u slučaju aplikacija poput YouTube Kids - on je izvediv.

NOVE MOGUĆNOSTI

Pet alata kojima ćete unaprijediti vaš YouTube

Pogledaj galeriju

Prema nedavnom članku s Buzzfeda, aplikacija za dječje sadržaje u aplikaciji YouTube Kids uskoro će dobiti prave administrateore koji će ocjenjivati svaki video prije nego što postane dostupan u sklopu aplikacije. Ovim potezom YouTube i Google žele zaustaviti sve neprimjerene sadržaje prije nego što stignu pred djecu. Razlog ove neuobičajene strategije je sama publika koja će se, ako se ništa ne napravi, napustiti platformu.

Promjene stižu

Nakon nove nadogradnje koja stiže za nekoliko tjedana roditelji će moći birati žele li sadržaje koje kontroliraju algoritmi ili one koje probiru pravi administratori.

YouTube se u posljednje vrijeme teško nosi sa brojnim videima koji zbog algoritama 'procure' u dječje sadržaje, a glavni krivci su, prema korisnicima, algoritmi koje dio YouTubera zlorabi kako bi došli do što većeg broja pregleda.

Neizvjesna budućnost

Što god se desilo, morat ćemo malo pričekati i vidjeti što YouTube i Google planiraju napraviti - roditelji jednostavno moraju dobiti neku vrstu jamstva da im je dijete nakon pokretanja YouTubea Kids sigurno.