NEK' JE SILA S VAMA

Disney na svjetlosnim mačevima zarađuje milijune

18.06.2014 u 11:40

Bionic
Reading

Disney je znao da su 'Ratovi zvijezda' tvornica novca te je 2012. kupio Lucasfilm za četiri milijarde dolara

Iako ćemo čekati na novi film iz serije dulje od godinu dana, Disney već žanje plodove pametno uloženih četiri milijarde dolara. Naime iz medijskog diva su za Variety potvrdili da godišnje prodaju 10 milijuna svjetlosnih sablji.

Raznobojne energetske mačeve, donosioce mira i pravde u sve kutke jako, jako udaljene galaksije 'Ratova zvijezda', prodaju u raznim oblicima, od privjesaka za ključeve i mačeva obogaćenih zvučnim efektima do sofisticiranih sakupljačkih primjeraka koji se drže u staklenim vitrinama.

Očekuje se da će prodaja dodatno porasti nakon što Disney izbaci animiranu seriju 'Star Wars: Rebels', a pogotovo nakon 18. prosinca 2015, kada bi se u kinima trebao početi prikazivati sedmi nastavak iz serije 'Ratova zvijezda'.

Dodatnom povećanju broja svjetlosnih sablji doprinijet će izlazak igre 'Star Wars: Battlefront', a Disney je razvija za platforme Xbox One, PS4 i PC.

Josh Silverman, direktor globalnog licenciranja za Disneyjeve potrošačke proizvode, kaže da su proizvodi vezani uz 'Ratove zvijezda' 2011. donijeli tri milijarde dolara te da očekuju daljnji značajan rast jer se Lucasfilm uglavnom orijentirao samo na tržište SAD-a.

Povijest nastanka Lightsabera iz Star Warsa


Integriranjem 'Ratova zvijezda' u poslovanje Disneyja otvaraju se brojne nove mogućnosti. 'Međunarodno tržište je posebno plodno tlo', kaže Silverman i dodaje kako Lego i Hasbro, veliki proizvođači igračaka, već u kolovozu i rujnu na tržište izbacuju proizvode koji će pratiti novu animiranu seriju i sedmi film iz franšize.

Entuzijazam iz Disneyja je potpuno opravdan s obzirom da im je prodaja 'sitničarija' vezanih uz 'Ratove zvijezda' 2013. donijela 500 milijuna dolara prihoda. Od prodaje licenciranih proizvoda Disney je prošle godine ukupno zaradio 40,9 milijardi dolara.