CIJENA UDVOSTRUČENA

Dionica društvene mreže LinkedIn hit na Wall Streetu

20.05.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Na Wall Streetu je u četvrtak u fokusu ulagača bila dionica poslovne društvene mreže LinkedIn, kojoj je cijena u prvom danu trgovanja udvostručena, no slabi makroekonomski pokazatelji spriječili su veći rast vodećih indeksa

Dow Jones indeks ojačao je 45 bodova, ili 0,36 posto, na 12.605 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 1.343 boda, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 2.823 boda.

Zvijezda dana bila je poslovna društvena mreža LinkedIn, nakon uspješno provedene najveće javne ponude dionica jedne internetske kompanije još od Googlea. U prvom danu trgovanja na burzi cijena dionica LinkedIna skočila je 109 posto, na 94,25 dolara.

„Javna ponuda LinkedIna predstavlja prvu priliku malom ulagaču da sudjeluje u, po svemu sudeći, trajnom, snažnom trendu jačanja društvenih mreža“, kaže Lawrence Creatura, portfelj menadžer u fondu Federated Investors.

Ulagači se nadaju da je ovo samo uvertira u druge javne ponude društvenih mreža, kao što su Faceabook, Twitter...

No, slabi makroekonomski podaci nisu dozvolili ulagačima da se 'razmašu'.

Jučer je objavljeno da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao više nego što se očekivalo, no ukupan broj zahtjeva i dalje je iznad razina koje bi ukazivale na brži oporavak tržišta rada.

Podružnica Feda u Philadelphiji izvijestila je, pak, da je industrijska aktivnost prošloga mjeseca usporena. Objavljeno je, također, da je prodaja postojećih kuća u travnju neočekivano pala, što pokazuje da je oporavak tržišta nekretnina spor.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 5.955 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 7.358 bodova, a pariški CAC 1,25 posto, na 4.027 bodova.