ZAVRŠILI WINDAYS 18

Digitalnom transformacijom do 120 tisuća radnih mjesta

27.04.2018 u 19:36

Bionic
Reading

'Pozivam vas da istražimo prilike koje su pred nama, osiguramo primjenu digitalnih tehnologija za brži rast gospodarstva, ojačali jaču konkurentnost i povećali zaposlenost' poručila je direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko na kraju konferencije WinDays 18

Prema podacima organizatora, osamnaesto izdanje Microsoftove konferencije WinDays tijekom četiri dana pratilo je više od 2.000 sudionika.

  • +10
Konferencija WinDays 18 u slikama Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Naglasak je bio na važnosti digitalne transformacije kao preduvjeta za stvaranje uspješnijeg gospodarstva, ali je bilo dosta govora i o sadašnjim te budućim tehnološkim trendovima poput blockchaina, kvantnog računalstva, računalne sigurnosti i umjetne inteligencije. Na rasporedu je bilo više od 200 predavanja, prezentacija, okruglih stolova, radionica i studija slučajeva što je najviše dosad, kažu u Microsoftu Hrvatska.

Kad bi se ubrzala digitalna transformacija Hrvatske, BDP po stanovniku do 2022. bio bi veći 11 posto (4,7 milijardi eura), izračunao je Ekonomski institut. To bi značilo otvaranje 120.000 novih radnih mjesta, moglo se čuti tijekom konferencije.

U Hrvatskoj sektor računalstva u oblaku raste stopom od 30 posto godišnje, i trenutno zauzima pet posto ukupnog domaćeg IT tržišta. U Europskoj komisiji procjenjuju kako bi digitalizacija proizvoda i usluga mogla dodati 110 milijardi eura ekonomiji Europske unije.

  • +9
Atmosfera na konferenciji WinDays 18 - treći dan Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

'Svjedoci smo utjecaja snažnih tehnoloških revolucionarnih trendova poput računalnog oblaka (clouda), mobilnosti, analitike velikih količina podataka (Big Data), blockchaina i umjetne inteligencije, koji dovode do dubokih promjena u svim industrijskim granama i kreiraju nove poslovne modele. Digitalna transformacija utječe na sve gospodarske grane i događa se, kako globalno, tako i lokalno.

Pozivam vas da svi zajedno istražimo prilike koje su pred nama i zajedno, djelujemo kao kolektiv i osiguramo primjenu digitalnih tehnologija, kako bismo dodatno ubrzali rast našeg gospodarstva, jačali konkurentnost, povećali porast zaposlenosti i u konačnici ostvarili napredak cijelog društva i zadržali naše talente u prelijepoj našoj Hrvatskoj', rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

  • +6
Atmosfera na konferenciji WinDays 18 - drugi dan Izvor: Microsoft Hrvatska / Autor: Microsoft Hrvatska

Studije slučaja prikazane na konferenciji pokazale su kako dio hrvatskih tvrtki, ali i državnih institucija već prolazi kroz proces digitalne transformacije uvođenjem modernih alata koji su im pomogli da povećaju produktivnost, inovacije i podignu konkurentnost.

Ukupno gledano, konferencija WinDays i ovim je izdanjem zadržala poziciju najvećeg domaćeg poslovno-tehnološkog okupljanja, što će vjerojatno nastaviti biti sve dok u Microsoftu Hrvatska ne odluče jednog dana prestati ih održavati.

Iako je na djelu dobro provjereni koncept koji iznova svake godine privlači veliki broj stručnjaka iz Hrvatske i regije, ipak bi valjalo razmisliti o sadržajnim, programskim, pa i konceptualnim osvježenjima. Bilo bi dobro kad bi i u tome konferencija WinDays ponovno bila jedna od predvodnica.