ZABAVNA ZNANOST

Deset ludih trikova za predstojeće tulume

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 07.12.2010 16:19
  • Objavljeno 07.12.2010 u 14:28
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U srpnju smo predstavili 10 znanstvenih trikova za koje nisu neophodni ni instrumenti ni kemikalije, tako da se mogu lako izvesti na svakom partiju

Videoprilog na YouTubeu pogledan je više od dva milijuna puta, pa je njegov autor, profesor psihologije Richard Wiseman sa Sveučilišta u Hertfordshireu, odlučio predstaviti nove parti trikove.

1)Za prvi upotrijebite plastičnu bocu i slamku. Istrljajte slamku majicom ili vestom i položite je na poklopac boce. Vidjet ćete da će se slamka, kada joj približite prst, okretati za njime iako je ne dodirujete – privlačit će je razlika u električnom naboju.

2)Od obične vrećice za čaj možete bez muke napraviti raketu. Odrežite joj vrh i izbacite sadržaj. Dobit ćete papirnati cilindar. Postavite ga uspravno i zapalite. U jednom trenutku papirnata raketa će poletjeti.

3)Pritisnite kažiprste lijeve i desne ruke na oko 15 cm ispred svoga nosa. Usredotočite se na predmete u daljini. Učinit će vam se da se vaši prsti pretvaraju u veliku kobasicu. Ako ih malo razdvojite, učinit će vam se da kobasica lebdi u zraku.

4)Za ovaj trik potrebni su vam olovka, neki teži predmet poput vaze, komad užeta i pero. Zavežite za jedan kraj užeta vazu, a za drugi pero. Položite kraj na kojem visi vaza preko olovke. Kada je pustite da padne, drugi kraj s perom omotat će se oko olovke.

5)Postavite kunu okomito i pitajte društvo koliko kuna morate naslagati vodoravno da biste postigli istu visinu. Malo ljudi će ispravno odgovoriti – uglavnom će procjene biti znatno manje.

6)Recite prijateljima da stanu u vratnice i jednom rukom pritišću o njih 30-ak sekundi. Recite im da izađu i njihove će ruke gotovo poletjeti u zrak.

7)Pitajte prijatelje vjeruju li da je moguće provući se kroz razglednicu. Kada odgovore da nije, presavijte razglednicu i škarama narežite jednu stranu. Potom narežite i drugu stranu između rezova na prvoj strani. Rasklopite presavinutu razglednicu. Konačno napravite jedan rez po sredini i dobit ćete dugu nazubljenu petlju kroz koju se možete provući.

8)Postavite novčić na tanjur. Nalijte malo tekućine. Tražite od prijatelja da izvade novčić, a da pritom ne dodirnu tekućinu, no ne smiju je ni posrkati. Kada im to ne pođe za rukom, pripremite jednostavnu napravu. U pluteni čep zabijte nekoliko šibica. Zapalite ih i postavite čep da pluta u tekućini. Pokrijte ga čašom i pričekajte nekoliko trenutaka. Budući da je sagorijevanje potrošilo kisik u čaši, on će usisati svu tekućinu, a vi ćete moći izvaditi novčić.

9)Stavite u posudu vode i pospite je paprom. Potom pitajte ekipu može li natjerati papar da se zbije uz stjenke posude. Kada priznaju neuspjeh, namočite prst u tekući sapun i njime dodirnite vodenu površinu u sredini. Sapunica će se raširiti po površini i otjerati papar prema rubovima.

10) Tražite od prijatelja da stave napuhani balon nad vatru svijeće, a da ne pukne. Kada ispucaju nekoliko balona, uzmite jedan prazan, nalijte malo vode i potom ga napušite. Dio balona u kojem se nalazi voda stavite nad plamen i vidjet ćete da će se dobro držati.

Ako ste propustili prethodni paket trikova, pogledajte ih ovdje: 'Impresionirajte ekipu znanstvenim trikovima'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi