5g pomama

Covid joj ne može ništa: Pogledajte što stoji iza rasta prodaje smartfona

01.09.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Unatoč globalnoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, globalno tržište smartfona nikad nije bilo bolje. Štoviše, ono bilježi kontinuirani rast

Unatoč kaosu koji je Covid-19 posijao u globalnim sustavima opskrbe, tržište smartfona uspjelo je zabilježiti rast, pišu analitičari iz IDC-a. Taj rast, premda minimalan, i dalje nije zanemariv, kažu iz kompanije te dodaju da za rast možemo zahvaliti pomamu za 5G-om i novim tržištima poput Japana, Bliskog istoka i Afrike, prenosi Techradar.

IDC-jev indeks procjenjuje da će isporuke smartfona ove godine porasti za 7.4 posto i doseći 1.37 milijardi uređaja. Porast se pripisuje 'zdravom' porastu isporuke iOS uređaja od 13.8 posto i Androida od 6.2 posto. Iduće će godine, IDC predviđa, globalno tržište smartfona porasti za još 3.4 posto.

Premda oporavak najviše dolazi zahvaljujući Bliskom istoku i Africi, zrela tržišta poput Amerike, Europe i Kine i dalje će imati slabije rezultate od 2019.

'Tržište smartfona 2020. je bilo bolje pripremljeno po po pitanju lanca opskrbe, s obzirom da su svi očekivali rast' komentirao je Ryan Reith, potpredsjednik IDC-jevog odjela za mobilno tržište i potrošačke uređaje (Mobility and Consumer Device Trackers).

  • +7
Samsung Galaxy Z Fold3 5G slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

'2020. je bila slaba zbog pandemije, no svi najbolji brendovi nastavili su s proizvodnjom, a jedina razlika bilo je vrijeme dostave. Prema tome danas imamo puno zdraviju zalihu uređaja nego što je, recimo, situacija sa PC računalima i igraćim konzolama koje se u ovom kvartalu nose sa povećanim interesom i ograničenom dostavom.'

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Svi žele 5G

Sve veći utjecaj 5G tehnologije također potiče rast, piše IDC. Kupci žele nadograditi svoj uređaj kako bi podržao novu tehnologiju, pa se odlučuju na skuplje uređaje. U isto vrijeme cijene 4G uređaja padaju što rezultira tržištem gdje 5G smartfoni rastu 123.4 posto godišnje. Kina je, očekivano, glavno tržište za 5G te zauzima 47.1 posto globalnog tržišta, slijedi ju SAD sa 16 posto, Indija sa 6.1 posto i Japan sa 4.1 posto. Do kraja 2021. IDC očekuje da će 5G telefoni činiti više od pola globalne isporuke smartfona - čak 54.1 posto.