ŠUŠKA SE...

Neočekivane vijesti: Hoće li iPhone 13 imati i ovu opciju?

30.08.2021 u 09:49

Bionic
Reading

Najnovije i prilično neočekivane vijesti spominju potencijalnu podršku za spajanje na satelite u niskoj orbiti - poput Muskovog Starlinka

Poznati analitičar i tehno insajder Ming-Chi Kuo nedavno je objavio zanimljivu glasinu vezanu uz nadolazeći iPhone 13. Najnoviji uređaj iz Applea možda će moći vršiti satelitske pozive.

U najnovijoj objavi upućenoj investitorima, Kuo navodi da će iPhone 13 podržati spajanje na satelite u niskoj orbiti (LEO, odnosno Low Earth Orbit) i to zahvaljujući modificiranom čipu Qualcomm X60. Najpoznatiji sateliti LEO glavni su oslonac Starlinka, internetske kompanije Elona Muska. Starlinkovi sateliti nalaze se bliže Zemlji kako bi izbjegli neke od najvećih nedostataka satelitskog interneta poput spore komunikacije i vrlo čestog nestanka signala.

Starlink, valja naglasiti, nije jedini igrač u biznisu satelitskog interneta. Tu su Hughesnet i OneWeb koji su ujedinili snage kako bi konkurirali Starlinku, dok je Immarsat najavio novu konstelaciju koja će se 'stopiti' sa zemaljskim 5G mrežama u nastojanju stvaranja svojevrsnog globalnog rješenja, piše MacRumors.

Kompanija koja bi, ako su glasine istinite, najviše mogla značiti Appleu je Globalstar čija je dionica skočila početkom godine nakon što je Qualcomm najavio nadolazeći X65 čip koji će podržati Globalstarovu tehnologiju Band n53. 3GPP je, podsjetimo, Band n53 podržao kao dio 5G-a, piše Verge.

Ako će X60 podržati još jedan dio 5G-a koji se trenutno sastoji od mješavine raznih tehnollogija, novi iPhone bi mogao uhvatiti signal na mjestima na kojima ne biste očekivali 5G poput ruralnih područja koja u SAD-u nerijetko imaju problema s hvatanjem 3G, a kamoli 5G signala.

Također nije jasno što će ova tehnologija napraviti sa baterijom novog iPhonea, no više ćemo informacija sigurno dobiti nakon što Apple napokon službeno predstavi sve najnovije uređaje.

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić