NOVA ISTRAŽIVANJA

Čip s podacima u mozgu mogao bi ubrzati učenje

  • Autor: GEO
  • Zadnja izmjena 30.01.2012 19:06
  • Objavljeno 27.01.2012 u 10:39
mozak

mozak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U srednjovjekovnoj njemačkoj sagi spominje se lijevak pomoću kojeg su si ljudi bez problema ulijevali znanje. No taj je bajkoviti uređaj iz Nürnberga nestao. Ipak, moderna bi se inačica uistinu uskoro mogla naći na tržištu – u obliku moždanog čipa s elektrodama

Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Kalifornije i Sveučilišta Wake Forest u SAD-u snimali su strujanja u mozgu štakora koji su učili: morali su određenim redoslijedom stisnuti dvije poluge kako bi dobili nagradu. Odgovarajući signali mjereni su preko 32 elektrode i pohranjeni u računalo.

Potom je tim na čelu s Theodoreom Bergerom i Samom Deadwylerom drugom štakoru u mozak ugradio čip u koji je slao pohranjene signale. Na iznenađenje znanstvenika, štakor je mnogo brže svladao zadatak nego njegovi nepripremljeni prethodnici, kao da mu je netko 'ulio' znanje iz čipa.

Uspjeh je to koji bi se jednom mogao iskoristiti i u terapeutske svrhe, primjerice pri poboljšavanju ili ponovnom uspostavljanju sjećanja kod starijih pacijenata. No dotad bi moglo proći mnogo vremena jer što su signali složeniji – kod čovjeka mnogo više nego kod štakora – teže je utvrditi jasne sadržaje i funkcije.

Sljedeći korak bit će ugrađivanje implantata majmunima, čiji je mozak u građi i složenosti sličniji čovjekovu.

Ovaj članak preuzet je iz novog broja časopisa GEO

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi