umjetna inteligencija

The New York Times tužio OpenAI i Microsoft zbog krađe intelektualnog vlasništva

27.12.2023 u 18:47

Bionic
Reading

The New York Times je u srijedu podnio tužbu protiv OpenAI i Microsofta zbog kršenja autorskih prava i krađe intelektualnog vlasništva, u kojoj tvrde da te kompanije neovlašteno koriste njihove tekstove za vježbanje jezičnih modela umjetne inteligencije

Izdavač je u podnesku Okružnom sudu SAD-a za južni okrug New Yorka naveo da smatra Microsoft i OpenAI odgovornima za 'milijarde dolara zakonske i stvarne štete' za koje vjeruje da duguje za 'nezakonito kopiranje i korištenje Timesovih jedinstveno vrijednih djela.'

U tužbi se tvrdi da su autorski članci korišteni za obučavanje automatizoranih chatbota koji sada čine konkurenciju novinskim izdanjima kao izvor informacija.

New York Times je u priopćenju naveo da 'prepoznaje moć i potencijal GenAI-ja za javnost i novinarstvo', ali je dodao da se novinarski materijal treba koristiti za komercijalnu dobit uz dopuštenje prvotnog izvora.

'Ovi su alati napravljeni i nastavljaju koristiti neovisno novinarstvo i sadržaj koji je dostupan samo zato što smo mi i naši kolege izvještavali, uređivali i provjeravali činjenice po visokoj cijeni i uz znatnu stručnost", ističe Times.

Microsoft nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Times u postupku zastupa Susman Godfrey, odvjetnička tvrtka koja je zastupala Dominion Voting Systems u njegovoj tužbi za klevetu protiv Fox Newsa koja je zaključena nagodbom od 787,5 milijuna dolara.

Susman Godfrey također zastupa autora Juliana Sanctona i druge pisce u zasebnoj tužbi protiv OpenAI-ja i Microsofta koji optužuje kompanije za korištenje materijala zaštićenih autorskim pravima bez dopuštenja za obuku nekoliko verzija ChatGPT-a.

The New York Times je prva velika američka medijska organizacija koja je tužila kreatora ChatGPT-a i njegovog vodećeg investitora nakon što su brojne medijske organizacije zatražile plaćanje naknade za upotrebu njihovog sadržaja od tvrtki koje stoje iza naprednih modela umjetne inteligencije.

Izdavači medija i kreatori sadržaja smatraju da se njihovi materijali koriste i ponovno osmišljavaju pomoću generativnih AI alata kao što su ChatGPT, Dall-E, Midjourney i Stable Diffusion. U brojnim slučajevima sadržaj koji programi proizvode izgleda vrlo slično izvornom materijalu.

OpenAI je pokušao ublažiti zabrinutost izdavača. U prosincu je tvrtka najavila partnerstvo s Axel Springerom — matičnom tvrtkom Business Insidera, Politica i europskih novina Bild i Welt — koja bi licencirala svoj sadržaj OpenAI-u u zamjenu za naknadu.