PROGNOZE DHMZ-A

'Čekaju nas sve hladnije zime i sve vrelija ljeta!'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Premda meteorolozi ne vole pretjerano izlaziti s dugoročnim prognozama, ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda i predsjednik RA VI – Europa te stalni predstavnik Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji Ivan Čačić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao je da 'iako globalni klimatski scenarij ukazuje na sve učestalije toplije zime, u nešto manjoj žestini mogu se očekivati i relativno hladnije zime'

'Ova godina donijela nam je brojne vremenske ekstreme od kojih neki po svojoj jačini znatno odstupaju od višegodišnjeg prosjeka. Globalno zatopljenje po svojoj prirodi intenzivira pojavu klimatskih ekstrema kao što su topli i hladni valovi, suše i poplave. To ne znači da je pojava tih ekstrema novost. Njih je bilo i u prošlosti. Sigurno je još mnogima u sjećanju vrlo toplo ljeto 2003. godine koje je uzrokovalo znatne štete gospodarstvu Europe uz ljudske žrtve', kazao je ravnatelj DHMZ-a.

Ovu i prošlu godinu pamtimo i po velikim sušama koje su donijele probleme u poljoprivredi. Izuzetno suho razdoblje trajalo je do sredine travnja iako se u nekim krajevima Hrvatske nastavilo i dalje. Ako je vlažnost zraka smanjena i vjetar pojačan, onda suša postaje još izraženija zbog isušivanja zemljišta putem isparavanja. Također, izravni uzrok suše je atmosferska cirkulacija. Znanstvena istraživanja otkrila su vezu između atmosferske cirkulacije koja stvara intenzivnije vremenske i klimatske ekstreme, osobito na globalnoj razini, i globalnog zatopljenja', kazao je Čačić.


'Do sada je ljeto 2012. bilo iznadprosječno toplo, a dugoročne prognoze pokazuju da će iznadprosječno toplo vrijeme potrajati do kraja ljeta. Ipak, to ne znači da neće biti relativno hladnijih razdoblja, osobito u kontinentalnom području Hrvatske, a to nam potvrđuje već ovaj vikend. Ovogodišnji lipanj i srpanj donijeli su temperaturne rekorde, niz od punih 37 dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva, koji spada u povijesni rekord jer je prvi koji je započeo u lipnju', podsjetio je šef DHMZ-a.

Upitan jesmo li zato svjedoci globalnog zatopljenja – Čačić je Slobodnoj Dalmaciji kazao da na 'globalno zatopljenje najviše ukazuje izraženiji porast srednje globalne temperature zraka koji je vidljiv i na lokalnoj razini, osobito u zadnjih tridesetak godina. Upravo pojave sve češćih i jačih vremenskih i klimatskih ekstrema koji su prisutni u globalnim razmjerima vrlo rječito ukazuju na simptome globalnog zatopljenja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!