FASTRA II

Čak 13 grafičkih procesora u jednom računalu

15.12.2009 u 10:34

Bionic
Reading

Na sveučilištu u Antwerpenu istraživači su složili superračunalo bazirano na 13 Nvidijinih grafičkih procesora čija cijena ne prelazi 6.000 eura

Istraživači antverpenskog sveučilišta su prošle godine pobudili zanimanje tehno zajednice izgradivši superračunalo s četiri Nvidijine grafičke kartice. Sada su se odlučili nadograditi na prošlogodišnji model te su napravili računalo FASTRA II, koje sadrži čak šest grafičkih kartica Nvidia GTX 295 (svaka ima dva GPU-a) i jednu karticu 275 GTX.

Kartice su spojene na Asusovu matičnu ploču pomoću posebnih savitljivih PCI kablova, a da bi ploča ispravno funkcionirala sa 13 GPU jedinica, Asus im je izradio posebnu verziju BIOS-a. Cijelo računalo je upakirano u komercijalno kućište koje zbog zagrijavanja ipak nije moguće zatvoriti da izgleda poput kućnog.

Zagrijavanje računala snimljeno termovizijskom kamerom

Snaga računala je impresivnih 12 teraflopsa, a sve komponente u njemu zajedno koštaju oko šest tisuća eura, što zaista nije mnogo za superračunalo. Moderne grafičke kartice u sebi skrivaju ogromnu računalnu snagu jer zbog svoje specijalnosti neke zadatke izvode daleko brže od višefunkcionalnih centralnih procesora.