EKO GADGET

Biste li koristili papirnati USB?

23.11.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Papirnati USB najekološkiji je gadget koji se može pronaći. Nakon jedne ili dvije upotrebe jednostavno ga odložite u reciklažu

USB memorija dolazi u svim veličinama i oblicima, a ograničena je jedino veličinom čipa na koji se pohranjuju podaci. No američka tvrtka otišla je korak dalje i napravila USB od papira.

Intellipaper je ime projekta koji je tek u povojima i skuplja početni kapital za masovnu proizvodnju, no koncept jednokratnog USB-a zainteresirao je mnoge.

U Intellipaperu ističu kako žele da papirnati USB postane dio uredske opreme, poput papirića post-it.

Naime, njegova je upotreba veoma jednostavna. Čip se printa na odvojivi dio papira (posjetnice, čestitke ili promotivnog materijala).

Taj dio se potom otrgne, presavije da USB dio dobije dostatnu debljinu i potom umetne u računalo, poput klasičnog USB-a.

Zbog materijala od kojeg je napravljen, ovaj USB nije predviđen za dugotrajnu uporabu. Tek za jedno ili dva umetanja u računalo.

U trenutku kada je sve veći naglasak na recikliranju i ekologiji i u tehnološkom sektoru, USB koji se može reciklirati nakon uporabe te koji ne sadržava teško razgradivu plastiku, mogao bi naići na odobravanje zelenih grupa.

Još samo da ga printaju na recikliranom papiru.