ZA WINDOWS

Bill Gates žali što se nije riješio ove popularne kratice

22.09.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Tijekom nedavnog intervjua za američki kablovski informativni kanal CNN suosnivač Microsofta Bill Gates rekao je kako žali što se tipkovničke kratice Ctrl-Alt-Delete nije riješio još u ranim danima operativnog sustava Windows

Kao što vjerojatno svaki korisnik Windowsa zna, kratica Ctrl-Alt-Delete služi za ručno pokretanje resetiranja sustava. Mnogima među nama pomogla je kad bi se neki program smrznuo ili drugi načini isključivanja računala nisu pomagali.

Zašto Gatesu smeta? Prekomplicirana je, rekao je. Kad bi ju radio ponovno, bilo bi dovoljno pritisnuti samo jednu tipku. Sitna pojedinost, priznaje, ali čak i najmanje promjene često imaju ogromne posljedice.

'Hardverska tipkovnica za IBM PC imala je samo jedan način kako zajamčeno resetirati sustav', rekao je Gates prebacujući dio krivnje na dizajnere tipkovnica, 'Trebali su dodati još jednu tipku za tu funkcionalnost. Danas ju puno strojeva ima.'

Nije to cijela priča

Nije ovo prvi put kako se Gates žali na taj problem. Još je 2013. godine, također tijekom intervjua, spomenuo kako bi bilo zgodnije pritisnuti jednu tipku. I tad je okrivio IBM, a korištenje kratice Ctrl-Alt-Del nazvao pogreškom.

No, čini se kako je to tek dio priče. Kako navodi Ars Technica, izvorna komanda nastala je početkom '80-tih godina prošlog stoljeća u IBM-u kako bi se brzo restartao BIOS (temeljni sustav za unos i izlaz). Namjerno je napravljena kompliciranom kako se ne bi događalo da korisnici slučajno resetiraju sustav.

Postala je popularna s izdanjem Windows 3.0, naročito među državnim agencijama u Sjedinjenim Državama jer su autori zlonamjernog softvera imali problema s njom, piše Digital Trends.

  • +2
Najbolji laptopi u 2017. Izvor: Promo fotografije / Autor: HP