mikrobiomski tretman

Bill Gates ulaže milijune u probiotički prah koji pomaže zdravlju kržljave i pretile djece

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 25.02.2019 10:57
  • Objavljeno 25.02.2019 u 10:57
Bračni par Gates putem svoje fondacije već deset godina podupire istraživanje mikrobiološke bioterapije

Bračni par Gates putem svoje fondacije već deset godina podupire istraživanje mikrobiološke bioterapije

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zaklada Bill i Melinda Gates potiče istraživanje crijevne flore koja bi mogla promijeniti način na koji naši želuci obrađuju hranu. Nadaju se da će novi probiotici - koji bi bili mnogo složeniji i bogatiji mikrobima od jogurta ili fermentirane hrane - pomoći pothranjenima i gojaznima da žive zdravije.

Bill Gates će i sam za sebe treći da je oduvijek bio pomalo čudan. Uostalom, ta ga je osobina i odvela u svijet računala. A kolik je čudak pokazao je prošlog studenog u Pekingu kad je na pozornicu izašao s teglicom izmeta u kojoj se nalaze, rekao je, bilijuni virusa, bakterija i parazita.

Gates doista vjeruje da možemo poboljšati rad naših crijeva tako što ćemo u njih zasijati mikrobne kolonije koje žive u nama. To ga je uvjerenje nagnalo da već deset godina svoj novac ulaže u istraživanje mikrobiološke bioterapije; on se iskreno nada da bi do velikih otkrića na tom polju moglo doći već u ovom desetljeću.

Neishranjeno ili pretilo svako četvrto dijete na svijetu

Kvalitetna prehrana je sve veći problem, u bogatim i siromašnim zemljama. Širom svijeta neishranjeno je 22,2 posto djece mlađe od pet godina širom svijeta, njih oko 150 milijuna. I dok oni zbog loše prehrane i infekcija ne rastu i ne razvijaju se kako bi trebali, dodatnih 5,6 posto, odnosno njih 38 milijuna, ima problema s prekomjernom težinom.

Dio razloga zbog kojeg djeca ne razvijaju se kako bi trebala leži u njihovim mikrobiomima. A mikrobiom osobe složena je mješavina bakterija, virusa i gljivica koje žive unutar crijeva.

Počevši od rođenja, 300 do 500 bakterijskih vrsta počinje kolonizirati bebin crijevni sustav; djelom stižu s hranjivim tvarima u majčinom mlijeku, dijelom s ostalim stvarima koje bebe stavljaju u usta.

Ako se mikrobiom djeteta ne razvija pravilno, to može imati ozbiljne dugoročne posljedice na način na koji obrađuju hranu. S jedne strane to dovodi do usporavanja rasta, s druge do pretilosti. Mikrobiološke zajednice djeteta stabiliziraju se nakon otprilike godinu dana. To znači da su prvi mjeseci života ključni trenutak za razvoj bogatog mikrobioma.

Prije no što je se u Pekingu za binom pojavio s teglicom izmeta, Bill Gates je nazdravljao pitkom vodom dobivenom od ljudskih izlučenina

Prije no što je se u Pekingu za binom pojavio s teglicom izmeta, Bill Gates je nazdravljao pitkom vodom dobivenom od ljudskih izlučenina

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Države gube milijarde jer djeci nedostaje vitamina i minerala

Na Madagaskaru mnoga djeca ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari koje su ključne za zdrav razvoj, poput željeza, vitamina A, cinka i joda pa svako drugo dijete mlađe od pet godina zaostaje u razvoju, tjelesno i mentalno. To ima dugoročne učinke na gospodarstvo. Svjetska banka procjenjuje da Madagaskar svake godine ostaje bez 720 milijuna dolara bruto domaćeg proizvoda zbog nedostataka vitamina i minerala.

Na drugom kraju spektra, bogate zemlje poput Njemačke, Australije i SAD-a također gube milijarde dolara zbog loše prehrane. Studija koja je proučavala učinke pretilosti u tri države - Kaliforniji, Sjevernoj Karolini i Massachusettsu - procijenila je da su ta gospodarstva izgubila ukupno 41 milijardu dolara godišnje zbog neizravnih troškova pretilosti: bolovanja, prerane smrti i isplate osiguranja.

Gates iskreno vjeruje da će jednog dana probiotički prah, hrana ili druga vrsta mikrobne terapije riješiti prehrambene probleme uvođenjem nekih nedostajućih bakterija u naše crijevo.

U potrazi za jeftinim tretmanom, efikasnijim od jogurta

Zaklada Bill i Melinda Gates nada se da će znanstvenici uskoro pronaći jeftiniji mikrobiomski tretman, složeniji i efikasniji od konzumiranja jogurta. Nove probiotičke terapije uključivale bi 'znatno veći broj teško rastućih sojeva bakterija', objavila je zaklada u svom najnovijem pozivu da se više pažnje posveti probavnim terapijama.

  • +3

Kako Bill Gates troši svoje ogromno bogatstvo?

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gatesova zaklada darovat će istraživačkim timovima 100.000 dolara; budu li uspješni, dobit će još milijun za razvoj novih terapija. Dosad su novac uložili u probiotički prašak za bebe Evivo. Prašak se miješa s majčinim mlijekom kako bi popravio i poboljšao mikrobiome bebinih crijeva. On potiče metabolizam pothranjenih beba i jača imunološki sustav.

Prošle godine Evivo se u Bangladešu počeo davati teško pothranjenoj djeci, mlađoj od šest mjeseci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!