mikrobiomski tretman

Bill Gates ulaže milijune u probiotički prah koji pomaže zdravlju kržljave i pretile djece

25.02.2019 u 10:57

Bionic
Reading

Zaklada Bill i Melinda Gates potiče istraživanje crijevne flore koja bi mogla promijeniti način na koji naši želuci obrađuju hranu. Nadaju se da će novi probiotici - koji bi bili mnogo složeniji i bogatiji mikrobima od jogurta ili fermentirane hrane - pomoći pothranjenima i gojaznima da žive zdravije.

Bill Gates će i sam za sebe treći da je oduvijek bio pomalo čudan. Uostalom, ta ga je osobina i odvela u svijet računala. A kolik je čudak pokazao je prošlog studenog u Pekingu kad je na pozornicu izašao s teglicom izmeta u kojoj se nalaze, rekao je, bilijuni virusa, bakterija i parazita.

Gates doista vjeruje da možemo poboljšati rad naših crijeva tako što ćemo u njih zasijati mikrobne kolonije koje žive u nama. To ga je uvjerenje nagnalo da već deset godina svoj novac ulaže u istraživanje mikrobiološke bioterapije; on se iskreno nada da bi do velikih otkrića na tom polju moglo doći već u ovom desetljeću.

Neishranjeno ili pretilo svako četvrto dijete na svijetu

Kvalitetna prehrana je sve veći problem, u bogatim i siromašnim zemljama. Širom svijeta neishranjeno je 22,2 posto djece mlađe od pet godina širom svijeta, njih oko 150 milijuna. I dok oni zbog loše prehrane i infekcija ne rastu i ne razvijaju se kako bi trebali, dodatnih 5,6 posto, odnosno njih 38 milijuna, ima problema s prekomjernom težinom.

Dio razloga zbog kojeg djeca ne razvijaju se kako bi trebala leži u njihovim mikrobiomima. A mikrobiom osobe složena je mješavina bakterija, virusa i gljivica koje žive unutar crijeva.

Počevši od rođenja, 300 do 500 bakterijskih vrsta počinje kolonizirati bebin crijevni sustav; djelom stižu s hranjivim tvarima u majčinom mlijeku, dijelom s ostalim stvarima koje bebe stavljaju u usta.

Ako se mikrobiom djeteta ne razvija pravilno, to može imati ozbiljne dugoročne posljedice na način na koji obrađuju hranu. S jedne strane to dovodi do usporavanja rasta, s druge do pretilosti. Mikrobiološke zajednice djeteta stabiliziraju se nakon otprilike godinu dana. To znači da su prvi mjeseci života ključni trenutak za razvoj bogatog mikrobioma.

Države gube milijarde jer djeci nedostaje vitamina i minerala

Na Madagaskaru mnoga djeca ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari koje su ključne za zdrav razvoj, poput željeza, vitamina A, cinka i joda pa svako drugo dijete mlađe od pet godina zaostaje u razvoju, tjelesno i mentalno. To ima dugoročne učinke na gospodarstvo. Svjetska banka procjenjuje da Madagaskar svake godine ostaje bez 720 milijuna dolara bruto domaćeg proizvoda zbog nedostataka vitamina i minerala.

Na drugom kraju spektra, bogate zemlje poput Njemačke, Australije i SAD-a također gube milijarde dolara zbog loše prehrane. Studija koja je proučavala učinke pretilosti u tri države - Kaliforniji, Sjevernoj Karolini i Massachusettsu - procijenila je da su ta gospodarstva izgubila ukupno 41 milijardu dolara godišnje zbog neizravnih troškova pretilosti: bolovanja, prerane smrti i isplate osiguranja.

Gates iskreno vjeruje da će jednog dana probiotički prah, hrana ili druga vrsta mikrobne terapije riješiti prehrambene probleme uvođenjem nekih nedostajućih bakterija u naše crijevo.

U potrazi za jeftinim tretmanom, efikasnijim od jogurta

Zaklada Bill i Melinda Gates nada se da će znanstvenici uskoro pronaći jeftiniji mikrobiomski tretman, složeniji i efikasniji od konzumiranja jogurta. Nove probiotičke terapije uključivale bi 'znatno veći broj teško rastućih sojeva bakterija', objavila je zaklada u svom najnovijem pozivu da se više pažnje posveti probavnim terapijama.

  • +3
Kako Bill Gates troši svoje ogromno bogatstvo? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gatesova zaklada darovat će istraživačkim timovima 100.000 dolara; budu li uspješni, dobit će još milijun za razvoj novih terapija. Dosad su novac uložili u probiotički prašak za bebe Evivo. Prašak se miješa s majčinim mlijekom kako bi popravio i poboljšao mikrobiome bebinih crijeva. On potiče metabolizam pothranjenih beba i jača imunološki sustav.

Prošle godine Evivo se u Bangladešu počeo davati teško pothranjenoj djeci, mlađoj od šest mjeseci.