NAJBRŽI NA SVIJETU

Bentley Bentyaga TDI - kad ste bogati, a škrti

22.09.2016 u 15:55

  • +17

Bentley Bentyaga Diesel

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bentley

Bionic
Reading

Želite putovati brzo i štedljivo, ali ne kao ostatak pučana, u Audiju, Mercedesu ili Porscheu? Za vas je tu Bentyaga Diesel, kako se službeno zove engleski SUV s njemačkim motorom

Još samo da Rolls Royce i Ferrari u svoje motore ugrade dizelski motor i mirni smo, cetani su se probili svugdje. Bentley je, očekivano, objavio fotografije i podatke o svojoj dizelskoj uzdanici. Zanimljivo, ali sa maksimalnom brzinom od 270 km/h i ubrzanjem od 0-100 km/h za 4.8 sekunda riječ je o najbržem dizel SUV-u na svijetu, tvrde u Bentleyu.

Cayenne je očito, zbog korporativne politike Volkswagen grupe, morao ostati malo sa strane. V8 dizelski motor u Bentyagi transplantiran je iz Audija SQ7, a iz četiri litre obujma izvlači 435 konjskih snaga i 900 Nm okretnog momenta, s time da je potonji dostupan već od 1000 okretaja u minuti, dakle praktički čim automobil krene.

Nemojmo se lagati, takva isporuka potencijala motora izrazito je korisna ako želite čupati obližnje drvo na svom ladanjskom posjedu, a nemate novca za traktor. Mjenjač je ZF-ov automatik sa osam stupnjeva prijenosa, pogon na sve kotače, a doseg Bentyage s ovim motorom iznosi 1000 kilometara, tvrde iz tvrtke. Ovjes je zračni s mogućnošću odabira visine, a masa automobila je 2390 kilograma.

Serijski Bentyaga Diesel dolazi sa malom značkom montirana na prednja vrata koja označava da vozite na naftu. Za razliku od normalnih automobila, dizel je ovdje jeftiniji od benzinske verzije - osnovna cijena bi trebala biti oko 160.000 eura u Engleskoj. Dakle, s ovim modelom Bentyage kupci štede dvostruko - kod kupnje i na gorivu. Bentyaga Diesel neće biti prikazana na slonu automobila u Parizu jer Bentley tamo neće izlagati, kao i još nekoliko drugih proizvođača