QUAD HD!

BenQ ima monitor koji donosi 27 inča izvrsnosti

24.05.2015 u 22:51

Bionic
Reading

Dobio sam priliku isprobati najnoviji Benqov quad-HD monitor namjenjen gejmerima i profesionalcima te moram priznati da sam ostao zatečen

Ako spadate među korisnike kojima full HD monitori jednostavno nisu više po mjeri ili entuzijastične gejmere koji opet traže monitor koji bi odgovarao njihovim grafičkim karticama od preko 3500 kuna, ne brinite. Proizvođači monitora odazvali su se na vaš bolni krik te već neko vrijeme nude monitore koji sežu daleko iznad 1080p rezolucije.

Jedan od njih je i nedavno ustupljeni BenQ GW2765HT, monitor neopisivo nečitljivog imena i jako dobrih performansi. Njegovi kreatori napravili su ga kako bi udovoljili igračima i profesionalcima, a to se vidi iz samog dizajna monitora. Zaboravite agresivne linije, kontrastne boje i pozadinsko osvjetljenje. GW2765HT želi se istaknuti performansama, a ne svijetlećim logotipom. No krenimo redom – konkretno, od tehničkih specifikacija.

Za početak – rezolucija. GW2765HT ima dijagonalu od 27 inča, IPS panel i rezoluciju na kojoj mnogi mogu samo pozavidjeti – 2560 x 1440 piksela pri radnoj frekvenciji od 60 herca. Ova rezolucija ne samo da izgleda bolje kada konačno upalite monitor. Ona je i vrlo korisna pri profesionalnom radu u kojem oštar prikaz igra najveću ulogu. I pod tim, jasno, ne mislim samo na videoigre, već i grafičke programe, uređivanje videa i tako dalje.

No prije nego što to sve napravite, upoznat ćete se s građom samog monitora koja na prvi pogled nije bog zna što. GW2765HT je, naime, napravljen od plastike koja obožava otiske prstiju. Izuzmemo li ovo, kada ga konačno raspakirate i krenete stavljati na radnu površinu, velike su šanse da nećete imati prigovora. Plastika ne škripi, a postolje je, iako zapanjujuće nemaštovito osmišljeno, čvrsto i vrlo stabilno.

Dostupnost portova i gumbi za podešavanje postavki je izvedena sasvim pristojno. Nalaze se na stražnjem dijelu monitora te se mogu programirati za, recimo, brzu izmjenu postavki. GW2765HT opremljen je HDMI, DVI, D-Sub, i DisplayPort priključcima koji su u principu standardna pojava za sve novije monitore (D-Sub je, priznajem, hvale vrijedan novitet). Podešavanje nagiba ekrana također nije neki problem zahvaljujući elegantno riješenom zglobu pomoću kojeg je monitor povezan s postoljem. Ako nemate zvučnike ili poštene slušalice, GW2765HT može poslužiti, iako ga, iskreno, ne bih preporučio nikome osim ljudima koji u vidokrugu od 20 km od računala nemaju ni jedan par zvučnika.

E sad, što se IPS ekrana tiče, on je u većini slučajeva donekle dvosjekli mač. Sve prednosti panela ovdje su prisutne – od doista zavidnog raspona kuta gledanja sve do prekrasno kontrastnih boja. Ono što nitko ne želi slušati o IPS-u, a očekivao sam susresti – 'sjene' uzrokovane smanjenim vremenom odgovora (response time) ovdje praktički ne postoje. To, pojednostavljeno, znači da će gejmeri u ovom monitoru uživati jednako koliko i profesionalci.

Za kraj – cijena. Premda je očekivano kako monitor ove kvalitete košta koju kunu više, predložena cijena od 3458 kuna nije za svakog. Ako doista trebate monitor za vašu novu GTX 980 od 4 GB ili tražite monitor visoke rezolucije za profesionalni rad, GW2765HT je izvrstan izbor vrijedan uloženog novca.

BenQ GW2765HT monitor specifikacije:
Dijagonala: 27 inča
Temeljna razlučivost: 2560 x 1440
Vrsta panela:
IPS
Kontrast: 1000:1
Aspect Ratio: 16:9
PC slučelje:
DVI, HDMI, DisplayPort, D-Sub, port za slušalice
Zvučnici:
sterei
Vrijeme odaziva (GTG): 4ms
Cijena: 3458 kuna (Eurotrade