CRNO TRŽIŠTE

BBC upozorava: Na darknetu cvjeta trgovina covid-putovnicama i cjepivima

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.03.2021 13:20
  • Objavljeno 23.03.2021 u 13:18
Cjepivo

Cjepivo

Izvor: EPA / Autor: Zoltan Mathe

Ilegalne tržnice na 'mračnoj strani' interneta reagirale su na globalnu pandemiju - sve više se prodaju potvrde o dva odrađena cijepljenja, a u ponudi su i cjepiva različitih proizvođača

Na darknetu se sve više prodaju cjepiva protiv Covida-19, covid-putovnice i lažne potvrde za negativne testove. Cijena im varira od 500 i 750 dolara po dozi AstraZenece, Sputnika, Sinopharma i Johnson & Johnsona. U ponudi su i lažni certifikati koji se prodaju po cijeni od 150 dolara. Istražitelji, prenosi BBC, tvrde da su zabilježili 'oštar porast' broja reklama za cjepiva na darknetu. BBC nije uspio potvrditi jesu li cjepiva koja se prodaju prava.

Darknet ili dark web je, podsjetimo, dio interneta kojem je jedino moguće pristupiti pomoću specijalnih alata za preglednike.

Istražitelji iz kompanije za internetsku sigurnost Check Point pratili su hakerske forume i druga tržišta od početka siječnja kada su se po prvi put pojavile reklame za cjepiva. Broj reklama se od tada povećao za tri puta i trenutno ih je u opticaju više od 1200. Prodavači cjepiva, izgleda, dolaze iz SAD-a, UK-a, Španjolske, Njemačke, Francuske i Rusije - istražitelji su naišli na velik broj oglasa pisanih ruskom ćirilicom, kao i na engleskom.

Jedan proizvođač ide tako daleko da jamči dostavu u roku od jednog dana uz slogan 'kupi dva ugrabi treći besplatno'.

Lažne potvrde

Još jedna reklama na hakerskim forumima nudi lažne nalaze uz oglas 'Nudimo negativne Covid-testove za putnike, zapošljavanje i tako dalje. Kupite dva negativna testa i treći će biti besplatan!'.

U ponudi su, naravno, i potencijalne covid-putovnice koje, podsjećamo, razmatra velik broj europskih država. Europski državnici također najavljuju planove za 'Zeleni digitalni certifikat' pomoću kojeg bi Europljani mogli putovati diljem Unije ukoliko su primili cjepivo, ako su negativni na koronavirus ili su ga preboljeli. Ovo je, objašnjava izvor, stvorilo potpuno novu vrstu tržišta lažnim dokumentima.

  • +9
  • +6

Cijepljenje u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dokumenti u ponudi uključuju one za UK koji dolaze sa pripadajućom potvrdom cijepljenja, a cijena im je 150 dolara u bitcoinu. Trgovac je agentima iz Check Pointa rekao da samo moraju dati ime i datume za izmišljeni datum cjepljenja. Trgovac je nadodao: 'Nemate razloga za brigu...to je naš posao i niste naš prvi klijent.'

Protumjere

Vodeći ljudi Check Pointa upozoravaju potencijalne kupce da hakeri više žude za njihovim novcem i identitetima nego iskrenoj pomoći. Kao potencijalnu mjeru protiv sve većeg broja ilegalnih dokumenata Counter Point predlaže korištenje QR kodova na svim dokumentima vezanima uz cijepljenje kako bi otežao falsficiranje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!