ASTROBIOLOGIJA

Bakterija skrivena duboko pod zemljom ključ je mogućeg života na Marsu

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.10.2018 08:49
  • Objavljeno 03.10.2018 u 08:44
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema najnovijoj teoriji doboko u tlu Marsa možda postoje prastari mikroorganizmi koji su se tamo 'doselili', a ključ njihovog nastanka nalazi se u novootkrivenoj vrsti bakterije donedavno skrivenoj pod površinom Zemlje

Rupa duboka 600 metara pronađena u Španjolskoj možda će postati mjesto nalazišta ključa života na drugim svjetovima. Znanstvenici su tamo, naime, nedavno pronašli sićušna bića koja bi se inače hranila putem fotosinteze (pretvaranjem sunca u energiju), no koja su se prilagodila životu u potpunom mraku. Ova mogućnost življenja daleko od površine mogla bi postati vrlo važan alati u potrazi za životom na Marsu, planetu kojeg šiba kozmička radijacija i iznimno negostoljubiva atmosfera.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju
9

Mars je opasno mjesto

'Ako danas želite živjeti na Marsu, velike su šanse da ćete to htjeti raditi pod njegovom površinom' rekao je Dr. FernandoPuente-Sancheza iz Španjolskog državnog centra za biotehnologiju.

'Na samoj površini Marsa nema skoro nikakve atmosfere, što znači da je radijacija vrlo visoka, a ako prokopate nekoliko metara ispod površine, bit ćete zaštićeni.' Dr. Puente-Sancheza tvrdi da je na dubini od 600 metara ostao zatečen prisutnošću cijanobakterija - skupine mikroorganizama koji se hrane fotosintezom, a žive u potpunom mraku.

Cijanobakterije pronađene na kamenu iskopanom na 600 metara dubine.

Cijanobakterije pronađene na kamenu iskopanom na 600 metara dubine.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PNAS

Nakon analize njihovog DNK, znanstvenici su potvrdili da ova bića kao gorivo koriste vodik i unatoč odsustva svjetla - prosperirati. 'Kad god bi u uzorku tla pronašli visoku koncentraciju cijanobakterija, razina vodika je pala, što znači da cijanobakterije konzumiraju taj vodik' rekao je Puente-Sancheza.

Fantastična prilagodba

Cijanobakterije su iznimno otporni organizmi, a ova kolonija potvrđuje da postoji svega par lokaliteta u kojima ne bi mogli uspjevati. Ovo također može biti špranca koju koristi mikroorganizam koji je nekad davno naseljavao Mars - te koji je vrlo vjerojatno tamo još i danas.

  • +17
  • +14

Mars je čudno i divno mjesto

Izvor: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona / Autor: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

'Kada danas zamišljate život na Marsu, uvijek ga povezujete sa Marsom koji je nekad bio - Mars prekriven vodom, Mars s gustom atmosferom, Mars koji je geološki aktivan' rekao je voditelj projekta. 'Ono što nam govore cijanobakterije je da su nekad davno na Marsu možda živjeli organizmi koji su se s vremenom povukli pod površinu i tamo preživljavaju još danas'.

Dokazi potencijalnog života ispod površine Marsa svakim su danom sve veća, a znanstvenici vjeruju da će uvelike pomoći ako kolonisti i istraživači Crvenog planeta ikad odluče krenuti u potragu za tamošnjim vanzemaljskim životom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!