SVEMIR NIJE GOSTOLJUBIV

Astronautima nije nimalo lako nakon povratka na Zemlju

01.11.2017 u 17:37

Bionic
Reading

Uvjeti nulte gravitacije poremete naš osjećaj orijentacije. Na Zemlji znamo što je dolje i gore, u svemiru i ne baš. Senzori u našim ušima, koji su dio sustava koji upravlja razvnotežom, više nisu izbalansirani za uvjete kakvi vladaju na Zemlji

Godina dana provedena u svemiru može toliko negativno utjecati na tijelo da astronauti moraju doslovno ponovno naučiti hodati kad se vrate na Zemlju. Dobar primjer za to je Scott Kelly, američki astronaut koji je proveo 340 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji od 2015. do 2016. godine.

U nedavno objavljenom video zapisu moguće je vidjeti kako pokušava hodati ravno neposredno nakon što je prizemljio u stepama Kazahstana. Polako se uspravlja i posrće. Stavljanje noge pred nogu izgleda kao vrlo teška zadaća, kao da su mu noge od želatine. 

Šest sati po slijetanju koraci su mu brži, ali još uvijek nesigurni, a nakon 22 sata puno je stabilniji, iako i dalje krivuda. Kao da je jednogodišnjak koji tek uči hodati.

BEYOND A YEAR IN SPACE | Official Teaser Trailer | PBS Izvor: Društvene mreže / Autor: PBS

To se događa zato što uvjeti nulte gravitacije poremete naš osjećaj orijentacije. Na Zemlji znamo što je dolje i gore, u svemiru i ne baš. Senzori u našim ušima, koji su dio sustava koji upravlja razvnotežom, više nisu izbalansirani za uvjete kakvi vladaju na Zemlji. 

Ravnoteža nije jedini problem - astronaut Kelly se požalio na bolove u nogama dva mjeseca nakon povratka na Zemlju, piše Verge.

  • +4
Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: JAXA/Akihiro Ikeshita