OPASNA GRANICA

Astronaut blogao kako se skoro utopio u svemiru

21.08.2013 u 19:23

Bionic
Reading

Talijan Luca Parmitano opisao je strah koji ga je obuzeo dok je voda počela puniti njegov skafander tijekom šetnje svemirom i kako se jedva vratio na ISS

Parmitano je na blogu opisao kako ga je voda zapljuskivala sa svih strana, ulazila mu u oči i uši.

Jedva je vidio, pa je upotrijebio sigurnosni kabel za povratak u Međunarodnu svemirsku stanicu, piše BBC

Njegovu je svemirsku šetnju 16. srpnja s partnerom Christopherom Cassidyjem okončala zemaljska kontrola nakon što je doznala kako nešto curi.

'Kako sam se približavao ulazu, bio sam sve sigurniji da  razina vode raste. Osjećao sam kako prekriva spužvu na mojim slušalicama. Pitao sam se hoće li mi prekinuti audiokontakt', napisao je.

Gotovo je u potpunosti prekrila prednji dio skafandera, za koji se zalijepila i zamutila mu vid. Potom mu je pokrila nos. 'Zbilja užasan osjećaj, koji sam pogoršao pokušajima da pokretima glave pokrenem vodu', stoji na Parmitanovu blogu.

Dotad je već gornji dio skafandera bio ispunjen vodom. Nije bio siguran hoće li idući put udahnuti zrak ili napuniti pluća vodom.

Da stvar bude gora, shvatio je kako ne može razaznati u kojem bi se smjeru trebao kretati kako bi se vratio u sigurnost ISS-a. Nije vidio ni prst pred nosom, čak ni toliko da vidi gdje su ručke koje koriste za kretanje u uvjetima nulte gravitacije.

Dok se borio za goli život, sjetio se sigurnosnog kabela. Pratio ga je samo nekoliko minuta, koje su mu se činile kao čitava vječnost. Napokon, uz veliko olakšanje, kroz vodeni zastor vidio je ulaz u postaju.

36-godišnjem Talijanu, inače prvi iz te zemlje koji je šetao svemirom, nije jasno odakle je voda stigla. Iz njegove boce s vodom, čini se, nije. Bila mu je to druga šetnja svemirom.

'Svemir je gruba, negostoljubiva granica, a mi smo istraživači, ne kolonizatori. Zbog vještine naših inženjera i tehnologije koja nas okružuje čini nam se da su stvari jednostavnije no što jesu i ponekad to zaboravimo. Bolje bi bilo da ne zaboravimo', zaključio je.

Problemi su se pojavili tijekom prvog sata rutinske svemirske šetnje, koja je trebala potrajati šest sati, a tijekom kojih su astronauti trebali obaviti radove vezane uz rutinsko održavanje. NASA je objavila kako su svemirske šetnje obustavljene dok ne riješe problem.

Izuzetak će biti dva ruska astronaouta, koji će izaći kako bi, između ostalog, instalirali platformu za mali optički teleskop. Njihova su svemirska odijela prilično drukčija od američkih.

Pogledajte video: