svemirski putnik

Asteroid veličine nebodera proći će pored Zemlje sljedeći tjedan. Trebamo li se zabrinuti?

02.08.2019 u 13:29

Bionic
Reading

Najbliži Zemlji asteroid 2006 QQ23 bit će 10. kolovoza. U svom najširem dijelu ima promjer 570 metra pa je lako dokučiti zašto su neki ljudi zabrinuti. Stručnjaci NASA-e kažu da ovaj put možemo biti mirni, ali...

Kad se ovakva gromada približava našem jedinom staništu, imamo pravo biti u strahu. Riječ o nemalom asteroidu koji bi mogao za sobom ostaviti razorne posljedice, no čini se da ćemo opet proći neokrznuti. Eto, i Lindley Johnson i Kelly Fast iz NASA-inog ureda za koordinaciju planetarne obrane kažu da se nemamo čega bojati. Johnson i Fast znaju što govore jer već godinama prate asteroide i komete koje orbitiraju oko našeg Sunca zajedno s ostalim planetima.

Svemirski objekti prate se kako bi se na vrijeme otkrilo prilazi li neki od njih preblizu Zemlji. A što se tiče asteroida 2006 QQ23, Johnson kaže da je tek umjerene veličine, udaljen gotovo osam milijuna kilometara. 'On je više-manje dobroćudan', kaže.

Asteroidi ove veličine prolaze pored Zemlje pet-šet puta godišnje, kaže Johnson. Asteroid 2006 QQ23 maloje duži od kilometra, a najveći poznati asteroid koji kruži oko našeg Sunca dugačak je čak 33 kilometra. No takvi su asteroidi doista rijetki, javlja CNN.

NASA-in program praćenja objekata koji prolaze blizu Zemlje katalogizirao je gotovo 900 asteroida promjerom većim od jednog kilometra.

Što su manji, asteroidi su češća pojava na našem nebu, a oni najmanji izgore u atmosferi. No to ne znači da ne mogu napraviti neku štetu. Eto, 2013. meteor promjera 55 metara probio se kroz Zemljinu atmosferu iznad Rusije. U nastaloj eksploziji tada je ozlijeđeno više od 1000 ljudi.

A kad bi nešto veličine asteroida 2006 QQ23 pogodilo Zemlju, moglo bi devastirati ogromna područja. Vjerojatnost da se to dogodi doista je mala, možda jednom u dva ili tri stoljeća, kaže Johnson.

NASA ima tehnologiju za pronalaženje takvih asteroida i zna izračunati kada će proći pored Zemlje. Prate i kretanje asteroida 2006 QQ23 pa temeljem podataka prikupljanih od 1901. znaju kojim će se putem kretati sve do 2200. godine.

  • +10
Pogled iz radionice: ovako tim iz NASA-e sastavlja robotski rover za misiju Mars 2020. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

A kad bi se asteroid opasno približio Zemlji, NASA bi pokrenula akciju njegovog preusmjeravanja. Fast kaže da dosad nisu pronašali ništa što bi moglo pogoditi Zemlju, ali ne isključuje mogućnost da im je neki asteroid promakao pa ga nisu uspjeli katalogizirati.

'Ne moramo binuti zbog poznatih asteroida. Prava opasnost prijeti nam od onih koje još nismo vidjeli', zaključuje Fast.