SUDSKI SUDAR DIVOVA

Apple tuži Samsung zbog kopiranja iPhonea

19.04.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Apple je podigao sudsku tužbu protiv južnokorejske tvrtke Samsung zbog kopiranja iPhonea i iPada. Apple tvrdi da je Samsung za svoje nove proizvode pokrao Appeov koncept spomenutih proizvoda

Apple je odlučio podići tužbu protiv Samsung Electronicsa zbog navodnog kopiranja pametnog telefona iPhone i tablet računala iPad. Američka tvrtka cilja na konkretne Samsungove modele: Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S i Galaxy Tab. U tužbi se navodi da je Samsung, umjesto da se usmjeri na inovacije i originalnost, odlučio kopirati Appleovu tehnologiju, korisničko sučelje i dizajn.

Tužba je podignuta na sudu sjevernog okruga države Kalifornije u SAD-u te zahtijeva od Samsunga prestanak prodaje proizvoda i nadoknadu već izazvane štete. Samsung je odgovorio da nema izbora nego snažno odgovoriti na ovakve optužbe.

Zanimljivo jest da je Apple drugi najveći kupac Samsungovih proizvoda. Naime, korejska tvrtka proizvodi komponente za veliku većinu modernih elektroničkih naprava i te komponente od njih kupuju poznate tržišne marke kao što su Sony (najveći kupac Samsungovih komponenti) i Apple te ih ugrađuju u svoje proizvode. Prošle je godine Apple od Samsunga kupio elektroničke robe vrijedne 5,7 milijardi dolara.

Samsung je i vlasnik mnogih tehnoloških patenata, a jedan zaposlenik tvrtke je već izjavio da Apple koristi neke od tih patenata u svojim proizvodima pa je vrlo izvjesno da ćemo vrlo brzo vidjeti i protutužbu. Postavlja se pitanje hoće li Samsungov snažan odgovor imati ikakve veze s prodajom njihovih elektroničkih komponenti Appleu.

Ovakve tužbe vrlo rijetko dovedu do presuda. Uglavnom se parnice razvlače godinama po sudu, povremeno se bace pod svjetla medija kada to odgovara tužitelju ili tuženom te na kraju završe nagodbom ili odustajanjem od daljnjeg procesa.