PROJEKT TITAN

Apple priprema e-auto, a evo kada bi se mogao pojaviti

25.09.2015 u 07:34

Bionic
Reading

Projekt Titan trebao bi napokon uroditi plodom: za nešto više od tri godine div iz Cupertina trebao bi izbaciti na tržište svoj prvi automobil ikad, još k tome i - električni

Već se mjesecima priča kako u Appleu istražuju isplativost proizvodnje svog prvog e-automobila te kako su pokupili brojne stručnjake iz automobilske industrije, među kojima je i manja vojska bivših Teslinih zaposlenika (njih čak 46).

Tim koji se bavi razvojem e-auta navodno broji 600 članova. Dobili su, također navodno, odobrenje za utrostručenje broja zaposlenih kako bi konačni proizvod bio spreman za isporuku nekad tijekom 2019. godine.


Appleovi ljudi su, prema pisanju američkih medija, već se susreli s dužnosnicima kalifornijskih prometnih vlasti kako bi s njima razgovarali o pojedinostima vezanima uz samovozne automobile.

To, doduše, ne znači kako će prvo vozilo s kojim se planiraju pojaviti na tržištu doista i biti iz te kategorije. Vjerojatnije je kako će još malo pričekati i pustiti Google neka dalje prti snijeg kroz regulativu.

Iako su tehnologije koje omogućuju određeni stupanj samostalnosti vozila već dostupne u automobilima poput modela Honda Civic 2016, do prvog potpuno autonomnog vozila izmasovne proizvodnje vjerojatno nas dijeli bar još šest godina. Prvi debitant bi trebao biti Mercedesov S-Class 2021.

Još je neizvjesno hoće li zakoni i druga regulativa uopće dozvoliti njihovo korištenje u javnom prometu.

Više:Mashable