TREĆA GENERACIJA

Apple predstavio novi iPad

07.03.2012 u 18:59

Bionic
Reading

U San Franciscu Apple je najavio dugoočekivanu treću generaciju najpopularnijeg tableta današnjice

Appleovu prezentaciju započeo je izvršni direktor Tim Cook, koji je nedavno zamijenio preminulog Stevea Jobsa. Bez puno okolišanja, Cook je krenuo u stilu svojeg prethodnika: Apple je, tvrdi, na čelu post-PC revolucije, a iPad je jedan od najvažnijih uređaja koji će tu revoluciju pretvoriti u stvarnost.

Kao što je i očekivano, novi iPad ima znatno bolji zaslon od prethodnika, s nevjerojatnom razlučivošću 2048 x 1536, što čini 3,1 milijun piksela.

Novi iPad ima i novi procesor - četverojezgreni A5X, za koji Apple tvrdi da je dvostruko brži od ionako brze četverojezgrene Nvidijine Tegre 3, koja pokreće novije pametne telefone i tablete zasnovane na Googleovom operativnom sustavu Android.

Kamera je također doživjela značajna poboljšanja: sada se zove iSight, broji pet megapiksela, te donosi autofokus i automatsku kontrolu ekspozicije. Riječ je, vjerojatno, o istoj kameri koja se nalazi u iPhoneu 4S. Također, nova kamera može snimati video u razlučivosti 1080p.

Gomila poboljšanja

Možda i najzanimljivija nova mogućnost jest podrška za 4G LTE komunikaciju. LTE je standard za brzi bežični prijenos podataka koji je prihvatila većina svjetskih telekoma, uključujući i Hrvatski Telekom.

U praksi to znači brzi bežični prijenos podataka te vrlo veliku vjerojatnost da će isti čip imati i nadolazeća nova verzija iPhonea.

Što se ostalih specifikacija tiče, nije se puno toga promijenilo: uređaj ima nazivnih 10 sati trajanja baterije, debljina je 9,4 mm, a cijena je 499 dolara za 16-gigabajtnu verziju, 599 dolara za 32 GB i 699 dolara za 64 GB.

Cijene iznad odnose se na varijantu bez 3G/4G čipa, želite li uvijek biti spojeni na internet putem mobilne mreže, morat ćete izdvojiti 629, 729 ili 829 dolara, ovisno o količini memorije.

Novi će iPad postati dostupan 16. ožujka, i to prvo u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj, Japanu, Švicarskoj i Njemačkoj.

Zanimljivo je i to što će iPad 2 ostati u prodaji, i to (u SAD-u) po nižoj cijeni od 399 dolara za WiFi model sa 16 GB memorije. To je najjeftiniji iPad dosad.

Nove aplikacije

Među najvažnijim novim aplikacijama koje je Apple predstavio su nove verzije iMoviea i Garage Banda, no posebna je pažnja posvećena novoj aplikaciji iPhoto, koja košta 4,99 dolara.

iPhoto korisnicima nudi jednostavno uređivanje i razmjenu fotografija - fotografije je konačno moguće poslati direktno s jednog na drugi iPad.

Prikazano je i nekoliko novih igara, primjerice nova verzija megahita Infinity Blade, koji izgleda grafički impresivnije no ikad prije.

Apple TV i pregršt brojki

Naravno, nijedna Appleova prezentacija ne može proći bez gomile brojki koje svjedoče o uspjehu te kompanije. 585.000 aplikacija u Apple App Storeu, 25 milijardi preuzetih aplikacija te 62 milijuna prodanih iOS uređaja u četvrtom kvartalu 2011. samo su neke od njih.

Apple je predstavio i novu verziju Apple TV-a koji sad podržava i video u 1080p razlučivosti, a donosi i novo, redizajnirano sučelje. Cijena je 99 dolara, a uređaj će u SAD-u postati dostupan već idući tjedan.