OVAJ PUT SLUŽBENO

Apple potvrdio: Emulatori retro konzola stižu na iPhone, ali postoji kvaka

08.04.2024 u 09:56

Bionic
Reading

Čak im je omogućeno preuzimanje igara, sve dok se ne radi o piratskom softveru

Apple je dodao novo pravilo prema kojem dozvoljava emulatore igara na App Storeu. Ažurirane smjernice, koje je prvi primijetio 9to5Mac, sada kažu da su retro aplikacije emulatora igraćih konzola dobrodošle i da čak mogu ponuditi igre za preuzimanje. Apple je također navodno potvrdio programerima u e-poruci da mogu kreirati i ponuditi emulatore unutar njegovog digitalnog dućana.

Podsjetimo, prije ovog ažuriranja softver za emulaciju nije bio dopušten u App Storeu, a programeri su morali smišljati načine kako ih distribuirati korisnicima iOS-a. Kako bi ih mogli instalirati, korisnici su obično prvo morali pribjeći jailbreaku i preuzeti alate za sideloading ili nedozvoljene alternativne trgovine aplikacija. Ovo ažuriranje pravila potencijalno eliminira potrebu za spomenutim rizičnim potezima te otvara vrata za uvođenje Android emulatora na iOS.

Međutim, Apple upozorava programere da su 'odgovorni za sav softver koji se nudi u njihovoj aplikaciji, uključujući osiguravanje da je takav softver u skladu sa smjernicama i svim primjenjivim zakonima.' Jasno je da dopuštanje emulatora na App Storeu ne znači da dopušta i piratske igre.

Svaka aplikacija koja nudi naslove za preuzimanje za koje proizvođač ne posjeduje prava je nedozuvoljena, tako da će se ljubitelji određenih konzola nadati da će Nintendo, Sony i ostali izdati službene emulatore za iOS. Iako se čini da su ove najnovije promjene Appleovih smjernica za razvojne programere motivirane uredbom EU-a o digitalnom tržištu, valja naglasiti kako se novo pravilo o emulatorima odnosi se na sve proizvođače diljem svijeta.