NAPREDAK U FOXCONNU

Apple poboljšava uvjete rada za kineske radnike

30.03.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Korporacija Apple i njezin glavni ugovorni proizvođač Foxconn dogovorili su se da će riješiti pitanja kršenja uvjeta rada za 1,2 milijuna kineskih radnika koji rade na sastavljanju iPhone i iPad uređaja, što bi moglo postati orijentir koji će promijeniti način poslovanja i ostalih zapadnjačkih kompanija u Kini

Tajvanska grupa Foxconn Technology, čija podružnica Hon Hai Precision Industry u kineskim tvornicama sastavlja Appleove uređaje, zaposlit će nekoliko desetaka tisuća novih radnika, i time riješiti pitanje nelegalnog prekovremenog rada. Poboljšati će i protokole o sigurnosti rada te unaprijediti stambene uvjete radnika te im dati i druge pogodnosti.

Taj dogovor ustvari je reakcija na jedno od najvećih istraživanja koje je provedeno o poslovanju neke američke tvrtke izvan SAD-a. Apple je pristao na istraživanje neovisne Udruge za poštene uvjete rada (FLA), kako bi se zaustavio val kritika da su mu proizvodi stvoreni na leđima maltretiranih kineskih radnika.

Udruga je, pri objavljivanju svojih rezultata istraživanja u tri Foxconnove tvornice i više od 35 tisuća radnika, izvijestila da je otkrila višestruke povrede radnog zakonodavstva, uključujući ekstremno veliki broj radnih sati i neplaćeni prekovremeni rad.

Predsjednik FLA Auret van Heerden očekuje da će sporazum između Applea, po vrijednosti najveće kompanije u svijetu, i Foxconna, koji opskrbljuje 50 posto svjetskog tržišta potrošačke elektronike, imati dalekosežan utjecaj.

Apple inače nije prvi američki poznati potrošački brend koji je odgovorio na kritike u vezi uvjeta rada u tvornicama u inozemstvu u kojima se izrađuju njegovi proizvodi. Korporacija Nike poduzela je brojne promjene, od poboljšanja sigurnosti do stvaranja boljih radnih uvjeta, nakon što su je pogodila izvješća 1990. godine kako njegovi partneri u Kini i drugdje sile zaposlenike da rade u ropskim uvjetima.