reMarkable

Uz ovaj poseban tablet zaboravite na bilježnice i blokove za crtanje

05.06.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Tablet reMarkable možda još uvijek nije dostupan na tržištu, no njegovi tvorci su itekako spremni za demonstriranje kasnih prototipa. Njegova posebnost je, ni manje ni više - emulirati obični papir, kako mogućnostima, tako i osjećajem površine

Minimalistički dizajniran prototip nedavno je završio u rukama nekolicine tehnoloških novinara pa su stigli i prvi dojmovi. Ukratko, reMarkable polako ali sigurno uspijeva u svojoj izvornoj misiji, kreiranja tableta koji služi za čitanje, ali i uređivanje te crtkaranje. 

Ne samo da reMarkable ima 10,3-inčni e-ink zaslon nazvan CANVAS (platno), već stiže i s olovkom za crtkaranje i pisanje čiji je vrh napravljen od filca. 

Na razvoju tableta reMarkable je posebno mnogo vremena (čak četiri godine!) provedeno u pronalasku pravih tehnologija i tekstura potrebnih za realizaciju ideje o digitalnom papiru, na kojem će korisnici moći i crtati. Dok je uobičajena e-ink tehnologija poznata uglavnom s e-book čitača poput Amazonovog Kindlea, ovdje je riječ o koraku naprijed. Razmišljali su čak i o razini trenja između olovke i površine zaslona kako bi stvar bila što bliža onom papiru i olovci iz analognog svijeta. 

reMarkable - The paper tablet Autor: reMarkable

Kako bi ugodno pisanje i crtkaranje uopće bilo moguće, valjalo je drastično sniziti latenciju (kašnjenje signala) pri korištenju olovke. Na prototipima reMarkable navodi da je CANVAS zaslon sada latencije kakvih 50-60 milisekundi te rade na još poboljšanja. Dok će ozbiljnim crtačima to predstavljati problem, valja napomenuti kako je ovaj tablet namijenjen zamjeni klasične bilježnice ili notesa, a ne za (složeniji) umjetnički izričaj. 

Sav uneseni materijal na ovom tabletu se organizira u digitalnim bilježnicama, a koje pak mogu uključivati i postojeće datoteke PDF formata ili druge dokumente koje je korisnik ubacio na tablet za čitanje ili označavanje. reMarkable koristi vlastiti OS, a tvorci obećavaju kako će na njega s vremenom stići i nešto besplatnih aplikacija. Jedna od vrlo zgodnih stvari je to da će se kreirani sadržaj na uređaju instantno sinkronizirati s umreženim uređajima, što bi moglo biti zgodno i za prezentacije. 

Novinari su se imali priliku igrati na prototipu zaslona dijagonale 10,3" i debljine 6,7 milimetara. Dizajn je i uživo podsjećao tek na gomilicu praznih stranica stisnutih zajedno, što je i osnovna ideja tvoraca tableta. Jedina stvar koja isprva sugerira da je riječ o komadu tehnologije današnjice je aluminijski pokrov straga, kojim je osigurana čvrstoća tableta. 

Korištenje filca za vrhove olovke je bilo potrebno jer je CANVAS, baš poput pravog platna, mnogo osjetljiviji na ogrebotine od drugih gadgeta sa staklenim zaslonima

S obzirom na hrapavu teksturu zaslona i vrhove olovke od filca, jasno je kako će se oni trošiti s vremenom. reMarkable olovka nazvana Marker će stoga stići s kakvih 10 vršaka, koji bi trebali biti dostatni za mjesece i mjesece pisanja i crtkaranja po tabletu. Rezervni komadi bi trebali biti relativno jeftini. 

Što se tiče ostatka hardvera, za sada je tu dosta tajni. Tu je kakvih 8GB spremišnog prostora, a baterija bi u konačnom izdanju tableta na jednom punjenju trebala izdržati i do tjedan dana - zahvaljujući e-ink tehnologiji. 

Jedina prepreka mogućem tržišnom uspjehu ovog uređaja je cijena, koja bi samo za tablet rebala iznositi 529 dolara, tj. 716 dolara za izdanje s olovkom i zaštitnim pokrovom Folio od filca (van 33-postotnog popusta za rane kupce).