Google i/o 17

Google Assistant stiže na iPhone

18.05.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Ovogodišnja Googleova konferencija za razvojne timove otkrila je vrtoglave brojeve kojima barata tvrtka. Na svijetu je više od dvije milijarde uređaja s Androidom, oko 800 milijuna korisnika Google Drivea te više od pola milijarde korisnika Google Photosa. Srce većine Googleovih proizvoda polako, ali sigurno preuzima strojno učenje, tj. marketinškim riječima - umjetna inteligencija

Strojevi uče - a Google želi da polako, ali sigurno osvoje svijet. Možda je upravo zbog toga IT div iz Mountain Viewa odlučio kako za taj korak moraju prvo osvojiti i baš sve platforme. Korak unaprijed svakako je Google I/O 17 i otkrivanje da Google Assistant stiže na iPhone. 

Umjetna inteligencija, koja je dostupna posvuda i zna sve, prilagođava se korisničkim potrebama i istovremeno (tako kažu!) poštuje privatnost te u konačnici korisnicima omogućuje lakšu svakodnevicu neovisno o tom na koji način je korisnik želi koristiti - govorom, otipkanim riječima ili dodirom zaslona. Sve ovo želi napraviti Google. Za vrijeme glavne prezentacije ovogodišnje konferencije za razvojne timove Google I/O, Google je otkrio niz nadogradnji koje vode upravo u taj svijet. 

Google Home, kojem Assistant čini srce, postao je inteligentniji i njime je moguće upravljati TV-om i ostvarivati govorne pozive. Podsjećat će korisnike na planove i prikazivati ih na velikom zaslonu. Moguće je koristiti Assistant i na iPhoneu, čime je Siri dobila i 'društvo'. Assistantom je moguće odrađivati i kupovinu. Sve ovo se čine kao sitnice u velikoj priči u sklopu koje Google polako unosi revoluciju u svijet potrošača. Korak po korak. 

Your Google Assistant: Ready To Help Autor: Google
Siri na iPhoneu je dobila društvo - iz Googlea Autor: TheVerge

Google je na ovogodišnjoj konferenciji otkrio i sustav za treniranje umjetne inteligencije sljedeće generacije, TPU (Tensor Processing Unit) V2. Strojno učenje stiže u sve više Googleovih proizvoda i svoju funkciju obavlja sve bolje i bolje, neovisno o tome je li riječ o prijevodima (Google Translate) ili razumijevanju konteksta fotografija (Google Photos), omogućavanju pametnog odgovaranja kroz Gmail ili nečem trećem, poput potpunog rasturanja ljudskih protivnika u igri AlphaGo i DNK sekvenciranju.

Za AI dostupan u mobilnim uređajima neće biti potreban suludo snažan mobilni hardver - jer se sve izvodi u oblaku

AI se koristi i za 'magiju' pri obradi fotografija. Kamerica Googleovih pametnih telefona Pixel uskoro će postati još nevjerojatnija te će moći uklanjati i objekte koji su zasmetali na nekoj fotografiji, povrh ranijeg omogućavanja snimanja u mrklom mraku. Koliko dobro stvar radi? Ovoliko:

Uklanjanje ograde s fotografije
Uklanjanje ograde s fotografije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Google

U svijetu fotografija Google Photos će po svoj prilici u potpunosti zamijeniti klasične galerije. Ovaj servis koji koristi više od pola milijarde mjesečno aktivnih korisnika također koristi umjetnu inteligenciju kako bi prepoznao i sortirao fotografije, ponekad i bolje nego korisnici koji gube sate i sate na to klasičnim metodama. 

Android (opet) u novom ruhu

Izvan svijeta umjetne inteligencije, baš kako se to i očekivalo, Google je otkrio neke od detalja vezanih uz Android O - ali ne i puno ime te nadolazeće mobilne platforme. 

IT div iz Mountain Viewa tvrdi kako će Android O omogućiti dvostruko brže podizanje sustava na mobilnim uređajima, uz to što će sve aplikacije bez izmjena također biti mjerljivo brže u svom radu. Ovo je rezultat Googleovog petljanja po samoj jezgri platforme Android. 

Prava novost dolazi u vidu sustava Google Play Protect. Dok Google već duže provjerava aplikacije postavljene na Play Store, čisto za slučaj da ne sadrže kakav maliciozni kod, odlučio je uništiti sve neslužbene aplikacije za zaštitu mobilnih uređaja značajkom Play Protect. Korisnik će u svakom trenutku moći vidjeti kada je neka aplikacija skenirana za ispravnost. 

Novo izdanje najpopularnije mobilne platforme na svijetu donijet će i bolje selektiranje teksta (kao i copy/paste), a Google obećava i automatsko popunjavanje polja diljem sustava. 

Jedna od bitnijih stavki je i to da je Google optimizirao Android O tako da će proizvođači morati provesti manje vremena kako bi nadogradili platformu na uređajima koje su prodali, iako se do sada u praksi nisu posebno trudili oko toga. 

Prije koju godinu Google je pokušao približiti svijet pametnih telefona zemljama u razvoju (Android One), no sada su nešto promijenili karakter plana. Predstavili su Android Go, mobilnu platformu koja će funkcionirati na mobilnim uređajima s 1 GB radne memorije i niže. Srž te platforme bit će identičan Androidu O (i sljedećim novim generacijama), no uz brojne optimizacije koje će osigurati brz i fluidan rad na jeftinijim uređajima. 

Uređaji kojima će srce činiti Android Go imat će pristup apsolutno svim mobilnim aplikacijama iz Play Storea, no trgovina aplikacijama će korisnicima preporučiti posebno izvedena izdanja aplikacija (njihove light verzije) za što manju potrošnju podatkovnog prometa i sistemskih resursa. 

Google Play Protect: Keeping your Android device and data secure Autor: Google

Više detalja i noviteta koje je Google otkrio moguće je pronaći na službenim stranicama.

Konačna poruka glavne prezentacije ovogodišnje konferencije Google I/O to je da umjetna inteligencija mora raditi baš za svakoga.