zdravlje je u igri

Apple ima upozorenje za one koji vole držati mobitel pored sebe, a posebno se tiče srčanih bolesnika

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.01.2021 11:39
  • Objavljeno 26.01.2021 u 11:39
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Magnetski prsten - dio sustava MagSafe kojeg novi iPhone uređaji koriste za priključivanje različitih dodataka mogao bi predstavljati zdravstvenu prijetnju srčanim bolesnicima koji imaju ugrađen pacemaker, upozorava američki proizvođač

Premda nije stopostotno sigurno može li novi magnetizirani prsten MagSafe ugroziti rad pacemakera i drugih ugrađenih zdravstvenih uređaja, Apple i njihov stručni savjet slažu se oko jedne stvari: neće vam biti ništa, no bolje ne riskirati.

MacRumors je u nedavnom izvješću spomenuo nedavno ažurirani dokument zakopan u bazi Appleovih službenih uputstava i savjeta u kojem kompanija predlaže da korisnici drže iPhone barem 15.24 centimetara (6 inča) od pacemakera ili bilo koje vrste sličnih implanata poput defibrilatora. Ako se uređaj nalazi na punjaču, udaljenost se treba povećati na 30 centimetara.

Valja također naglasiti da ovaj savjet nije unikatan za Apple i njihov MagSafe - kompanija naglašava da ovo pravilo vrijedi za telefone ostalih proizvođača, koristili oni bežično punjenje ili ne. Medtronic, proizvođač implanata slaže se sa Appleovom izjavom:

'Medtronic je proveo analizu Appleovog iPhonea i otkrio da ne predstavlja povećani rizik za uplitanje u rad Medtronicovih pacemakera, ugrađenih defibrilatora i defibrilatora za resinkronizacijsku terapiju - ako se koristi u skladu sa uputstvima.'

  • +6
  • +3

iPhone 12 Pro slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Appleovo dodavanje upozorenja i Medtronicova izjava stižu kratko nakon objave studije u kojoj je znanstvenik uspio deaktivirati pacijetnov ugrađeni defibrilator držeći iPhone 12 direktno iznad uređaja. Valja također naglasiti da je studija sprovedena samo na jednoj osobi i nije dokazala hoće li se isto dogoditi ako se srcu približi bilo koji drugi telefon, kamoli iPhone 12 opremljen MagSafeom.

Ništa novog

Deaktiviranje ugrađenih zdravstvenih uređaja u blizini jakih magneta nije ništa novo - štoviše, na to znanstvenici upozoravaju već godinama. Implantati su programirani da se ugase ukoliko prepoznaju blizinu jakog magneta, a doktori sve pacijente upozoravaju da nakon ugradnje moraju jako paziti na blizinu mobilnih telefona i drugih uređaja koji generiraju jako magnetskoj polje.

Appleova dokumentacija, citiramo, predlaže korisniku da se 'konzultira sa liječnikom ili proizvođačem uređaja za točna uputstva i naputke'.

U slučaju da se nalazite u ugroženoj skupini i već dugo niste razgovarali sa doktorom, evo podsjetnika - najbolje je držati elektroničke uređaje čim dalje od implantanata, koristili oni magnete ili ne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!