fortis labor

Aplikaciju zagrebačkog startupa koja klubovima i trenerima olakšava posao sad žele imati i gradovi. Otkrili smo i zašto

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 29.02.2020 14:07
  • Objavljeno 29.02.2020 u 14:07
Lorenzo Gašparić, suosnivač startupa iz zagrebačkog Zicera

Lorenzo Gašparić, suosnivač startupa iz zagrebačkog Zicera

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Mlada tvrtka Fortis Labor nudi programska rješenja koja olakšavaju posao sportskim klubovima i organizacijama, malim i velikim tvrtkama te gradovima. Projekt se toliko dopao financijerima da su im iz EU fondova već dvaput dodijelili bespovratna sredstva

SOM Sport nije, ako ste slučajno pomislili, naziv za kakvo ribolovno društvo, ali bi i takvo moglo biti zainteresirano za aplikaciju iza koje stoji startup Fortis Labor, smješten u Ziceru na Zagrebačkom velesajmu. Oni, naime, izrađuju sustav koji ubrzava prikupljanje novca od članarina, poslovanje klubova čini transparentnijim, a trenerima štedi vrijeme koje umjesto na papirologiju mogu posvetiti sportašima. A ono SOM u nazivu programa zapravo je skraćenica za 'sustav obavještavanja mailom'.

Rukovanje programom je više no jednostavno i to može naučiti doista svatko, baš kao da rukuje Gmailom. Uz gotov proizvod klijenti dobivaju edukaciju koja obično ne traje dulje od sat vremena.

'Zatreba li, mi smo i kasnije dostupni za sva pitanja. No nakon mjesec dana više nas nitko ništa ne pita, svima bude sve jasno', objašnjava suosnivač startupa Lorenzo Gašparić.

Fortis Labor relativno je mlada tvrtka iz Zagreba, a u njoj rade zaljubljenici u informatičke tehnologije koji svoj zanat peku već godinama. Svi njihovi programi, kažu, prilagođeni su tržištu i potrebama klijenata koji im i sami sugeriraju što im treba.

'Programiranje, dizajn i ostale čarobne stvari koje se događaju prilikom izrada informatičkih rješenja nikad nismo shvaćali kao posao; mi uistinu uživamo u tome što radimo', kažu u Fortis Laboru. I u tome je ključ njihovog uspjeha. A njihova je misija tek naizgled jednostavna: pružiti kompletnu IT podršku za što manje novca i bez dodatnih troškova.

Aplikacija namijenjena sportašima nije nastala preko noći. Ekipa iz Fortis Labora dugo je vremena radila na sustavu obavještavanja mailom i u početku je bila namijenjena za bolju naplatu dugovanja kod malih i srednjih poduzeća. Princip je bio isti, samo što su opomene umjesto roditeljima malih sportaša slane zaboravljivim tvrtkama koje kasne s plaćanjem obaveza.

'Htjeli smo administrativne poslove svesti na minimum, da se treneri umjesto papirologiji mogu posvetiti treniranju djece', kaže Gašparić

'Htjeli smo administrativne poslove svesti na minimum, da se treneri umjesto papirologiji mogu posvetiti treniranju djece', kaže Gašparić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prelazak s malih i srednjih tvrtki na sport bio je logičan potez jer u Hrvatskoj ima više klubova nego malih tvrtki i u njima trenira više sportaša no što zaposlenih odlazi na posao. Pomoglo je i to što su i svi zaposlenici i suradnici Fortis Labora zaljubljenici u sport, često i sami uključeni u rad malih sportskih klubova, pa i sami, iznutra, najbolje znaju što kome treba.

'Većini klubova u Hrvatskoj glavni prihod dolazi od članarina. U nogometu je i drugoligašima to veliki izvor prihoda. Njima je to super alat za digitaliziranje poslovanja sportskog kluba', objašnjava Gašparić. 'Htjeli smo sve administrativne poslove svesti na minimum, da se treneri umjesto papirologiji mogu posvetiti onome za što su školovani i što znaju raditi, a to je treniranje djece.'

Ideje koje izlaze iz Fortis labora svidjele su se i financijerima iz Europske unije

Ideje koje izlaze iz Fortis labora svidjele su se i financijerima iz Europske unije

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

A njihova aplikacija omogućava baš to: da se s trenera makne brdo papirologije i sva administracija prebaci na jednog čovjeka koji s nekoliko klikova odradi posao na kojem inače nekoliko ljudi radi satima, ponekad i danima.

'Nema više tablica u Excelu, papirića po džepovima, crtanja po pločama da bi se detektiralo tko je koliko platio, koliko je tko dužan i kad je netko bio ili nije došao na trening', objašnjava Gašparić. 'Sad je sve to svedeno na nekoliko sekundi klikanja po ekranu.'

Korisnici usluga, a kad se o sportskim klubovima govori, to su uglavnom roditelji stotina djece, račune dobivaju na računala i mobitele, u digitalnom obliku, 2D QR kodom, pa ih mogu platiti na bilo kojem mjestu, od Fine, preko pošte, kioska i dućana do e-bankinga. Takve stvari jako pojednostavljuju naplatu, sada puno veću.

'Nema više tablica u Excelu, papirića po džepovima, crtanja po pločama; sad se sve napravi s nekoliko klikova'

'Nema više tablica u Excelu, papirića po džepovima, crtanja po pločama; sad se sve napravi s nekoliko klikova'

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

No aplikacija je puno više od priručnog računovođe. Zahvaljujući stalnim nadogradnjama, treneri putem nje mogu jednostavno voditi razne evidencije. Svaki dolazak označava se klikom u mobitelu, a informacije se odmah mogu poslati roditeljima koji odmah mogu znati je li im dijete na treningu ili markira.

'Počelo je s pilot-projektom za Futsal Dinamo, kojem je naglo naraslo članstvo pa su zapali u probleme s vođenjem administracije', objašnjava Gašparić'. 'Imali smo aplikaciju za vođenje naplate u manjim firmama i obrtima koja se koristila za izdavanje i praćenje naplate računa i obavještavanje putem maila, pa smo u suradnji s kineziologom i još nekoliko suradnika kreirali i verziju SOM Sport.'

Aplikaciju žele ne samo veliki klubovi, u kojima trenira na stotine djece, nego i oni manji, u kojima je jedan čovjek istovremeno trener, predsjednik, tajnik i vozač koji djecu razvozi po natjecanjima.

'Ideja je da sustav nikad ne bude gotov, da se vječno razvija'

'Ideja je da sustav nikad ne bude gotov, da se vječno razvija'

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ideje koje izlaze iz Fortis Labora svidjele su se i financijerima iz Europske unije pa su dobili bespovratna sredstva za inovacije novoosnovanih MSP-ova. I to ne jednom, nego dvaput.

'Sredstvima Europske unije razvili smo prvi SOM, onaj poslovni, a u listopadu prošle godine dobili smo još veća sredstva za drugi projekt kojima razvijamo i nadograđujemo sportsku verziju aplikacije', objašnjava Gašparić. Prvi put na račun im je bilo sjelo 220 tisuća kuna, drugi put znatno više. Da budemo precizni, točno 1.105.000 kuna; to znači da im je Europska unija pokrila 86 posto vrijednosti projekta procijenjenog na 1,3 milijuna kuna.

'To nam je značajno pomoglo, kao i članstvo u Ziceru', kaže Gašparić. 'Tu smo već skoro tri godine; dobili smo prostor i sredstva za rad pa možemo razvijati aplikacije u miru.'

Jedna od takvih je i SOM Grad, aplikacija slična onoj sportskoj, ali namijenjena boljem poslovanju gradova. Naime klubovi uglavnom žive od članarina, ali i dotacija sportskih zajednica gradova u kojima djeluju. Zato je na Velesajmu napravljen i alat kroz koji se, na sličan način kao u sportskim klubovima i malim tvrtkama, na razini grada prate sredstva koja je sportska zajednica dodijelila klubovima.

  • +5
  • +2

Lorenzo Gašparić i Fortis labor

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prva dva ugovora već su potpisana s Vodnjanom i Rovinjem, a pregovara se s još desetak gradova. No ova aplikacija nije namijenjena samo praćenju sportskih klubova. Isti se princip može primijeniti na kulturu, umjetnost, vrtiće, škole... zapravo na sve korisnike javnih sredstava.

'Gradovi to žele i neki su ozbiljno razmišljali o tome da sami razviju takve programe. Međutim razvoj je skup i gradovi nemaju taj novac. No tu smo mi koji im zahvaljujući europskim fondovima i Ziceru donosimo gotov proizvod. I to je prava win-win situacija', kažu u Fortis laboru. Dakako da razmišljaju i o izlasku na međunarodno tržište, no fokus im je i dalje na sportu.

'Procesi i problemi u sportu svugdje su slični, naročito u regiji. No temelj je ipak u Hrvatskoj. Želimo imati uigran sustav i zadovoljne korisnike', kaže ekipa iz Fortis Labora, a na ovom projektu ozbiljnije radi od 2018.

'Prije smo radili svaki svoje poslove, a noću i vikendima razvijali program i firmu. Sad smo ovdje puno radno vrijeme', kažu u Fortis laboru, u kojem je četvero stalno zaposlenih i još toliko vanjskih suradnika. Aplikaciju žele proširiti s čisto administrativnog na sportski dio, od vođenja treninga, preko evidencije ozljeda, do ishrane... 'Ideja je da sustav nikad ne bude gotov, da se vječno razvija.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!