STRAVA I UŽAS

Aplikacija za fitnes odala lokacije i izgled tajnih američkih vojnih baza

29.01.2018 u 15:18

Bionic
Reading

Mobilna aplikacija Strava napravljena je da obožavateljima zdravog života pomogne pri svakodnevnim aktivnostima podsjećajući ih na važnost hrane, kretanja i hidracije. Ona također, očekivano, prati i njihovo kretanje - što je uzrokovalo nekoliko neugodnih situacija za američko vojno osoblje

Mobilna aplikacija Strava napravljena je kako bi obožavateljima zdravog života pomogla pri svakodnevnim aktivnostima podsjećajući ih na važnost hrane, kretanja i hidracije. Ona također, očekivano, prati i njihovo kretanje - što je uzrokovalo nekoliko neugodnih situacija za američko vojno osoblje.

  • +5
Kako udahnuti novi život starom smartfonu? Evo nekoliko savjeta Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Situacija' je nastala nakon što je Strava izdala vizualizacijski zemljovid korištenja mobilne aplikacije. Ona prikazuje koliko i gdje ju korisnici najčešće aktiviraju i koriste. Riječ je o osnovnoj i vrlo tipičnoj značajki kojom svi klijenti svakodnevno  dijele rezultate svojih treninga. Mapa koja je izdana u studenom prošle godine prikazuje sve aktivnosti koje je Strava ikad zabilježila - sveukupno više od 3 bilijarde GPS paketa, kažu tvorci.

Aplikacija se može koristiti na raznim uređajima poput smartfona ili nosivih fitnes uređaja poput Fitbita kako bi prepoznala popularne rute za trčanje ili prepoznala pojedince u udaljenim područjima koji imaju vrlo neobične rutine vježbanja. Vojni analitičari iz Sjedinjenih Država ovog su vikenda opazili nezgodan detalj vezan uz ove mape - one mogu otkriti povjerljive informacije o određenoj skupini korisnika Strave - vojnom osoblju.

Analitičar na Institutu za analizu konflikta prvi je primjetio ovaj propust. 'Mapa je prilično zgodna' ali nije korisna ako se mislite skrivati. Američke su baze, primjerice, na mapi vrlo vidljive.

Problem je u vojnicima/korisnicima

'Ako vojnici koriste aplikaciju kao što to koriste civili, ona postaje jako opasna' naglasio je Ruser rekavši da 'jedan put kroz vojnu bazu izgleda kao ona za jogging'.

  • +2
Toplinsko očitanje korisničkih podataka Fitness aplikacije Strava Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Strava

'U Siriji, primjerice, mapu osvjetljavaju poznate američke baze, malo manje od njih vidljive su ruske baze, dok iranske nemaju skoro nikakve tragove aktivnosti. Čini mi se da će brojni korisnici Strave u ponedjeljak imati neugodan razgovor sa svojim nadređenima'.

Ovaj problem najnajglašeniji je u zemljama poput Afghanistana i Sirije, gdje su korisnici Strave isključivo stranci - što znači da američke baze tamo doslovno blješte usred ničega.

Nakon što je Strava izdala toplinski zemljovid aktivnosti svojih korisnika, tvorci su prokomentirali 'Naša globalna mapa je najbogatija, najveća i najljepša karta svoje vrste. Ona je izravna vizualizacija Stravine globalne mreže sportaša'. Sigurni smo da se američke sigurnosne službe s ovime u cijelosti slažu.