U SLUČAJU NEZGODE

Appleov novi iOS ima značajku koja bi vam jednog dana mogla spasiti život

29.01.2018 u 13:03

Bionic
Reading

Operativni sustav za prijenosne uređaje iz Applea u inačici 11.3 donosi zbirku noviteta, a jedan od njih bi vas mogao izvući iz nevolje

Pored novih animiranih emotikona, bolje kontrole nad baterijom, kao i dugo iščekivne nadogradnje za ARKit, Apple je predstavio i skrivenu značajku koja će pomoći unesrećenima. Njezino ime je Napredno mobilno lociranje, odnosno Advanced Mobile Location, a njezina je funkcija automatsko slanje lokacije pozivatelja službi za spašavanje koju kontaktira.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels

Zgodni novitet

AML je trenutno dostupan korisnicima u UK-u, Belgiji, Novom Zelandu, Švedskoj, Litvi i nekim dijelovima južne Australije. Značajka aktivira GPS i Wi-Fi kada netko nazove broj za hitne pozive i odmah nakon toga im pošalje tekstualnu poruku s preciznom lokacijom telefona. Ovo služi da hitnoj pomoći omogući olakša pronalaženje unesrećenog/mjesta nesreće, čak i kada pozivatelj nije sposoban to učiniti.

Android to već ima

Ovo je možda dramatični novitet za Apple, no Android tu značajku ima još od Gingerbread OS-a.

Apple je, podsjećamo, u iOS nedavno dodao druge značajke za slučaj nesreće poput 'Hitnog SOS-a'. Još jedna funkcija pod imenom Medical ID omogućuje vlasniku uređaja da pristupi medicinskom kartonu putem prozora na zaključanom ekranu iPhonea.