KANTAROVO IZVJEŠĆE

Android dominira, ali je Samsung pod 'pravim pritiskom'

28.01.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Dok je bez posebnog iznenađenja u tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem 2013. Android ostao najdominantnija platforma uz 68,6 posto udjela u Europi, u izvješću Kantar Worldpanel ComTech stoji i neobičan podatak - da je Samsung pod pritiskom u dosta regija nakon nekoliko godina ubrzanog rasta

Apple je u međuvremenu držao drugo mjesto s 18,5 posto udjela. Izvješće pokazuje i da je platforma Windows Phone ostala na kakvih 10,3 posto udjela, u suštini bez pomaka u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kantarov Dominic Sunnebo je rekao kako je Android platforma upečatljivo završila 2013. godinu. Pod 'upečatljivo' naravno stoji podatak da je platforma ostvarila rast u odnosu na prethodnu godinu u čak 12 najvažnijih tržišta koja uključuju i Europu te SAD.

'Apple je izgubio udio u mnogo zemalja u usporedbi s prethodnom godinom, no, što je važnije, zadržao ga je u SAD-u, Velikoj Britaniji te Kini.

Windows Phone je zadržao dvoznamenkasti udio diljem Europe već tri mjeseca za redom', rekao je Sunnebo, dodavši kako nije pretjerano čudno što Nokia ima lošije rezultate s obzirom na porast tržišta pametnih telefona u Europi od svega tri posto godišnje.

Što se pojedinačnih kompanija tiče, posebno je spomenut Samsung, koji je uz Apple izgubio kinesko tržište pred Xiaomijem. Taj podatak se čini gotovo nevjerojatnim s obzirom na to da ta kompanija postoji tek četiri godine, a prodaja se odvija uglavnom online putem.

U Kantaru smatraju kako je Samsung pod velikim pritiskom, udio u Europi je pao za 2,2 posto na 40,3 posto, dok se u Kini udio ne mijenja već godinu dana (23,7 posto).