POVREDA PATENTA

Amazonu tužba zbog tehnologije u Kindleu

19.03.2009 u 07:08

Bionic
Reading

Izgleda da se ne piše baš najbolje taboru Amazona jer ga je ovog tjedna dočekala prilično utemeljena tužba za povredu patenta, a koji pokriva tehnologiju ugrađenu u njegov čitač e-knjiga Kindle

Tužbu je podigla kompanija koja stoji iza Discovery Channela i Animal Planeta, Discovery Communications, a koja navodi da Amazon u Kindleu direktno koristi njihovu tehnologiju patentiranu pri Američkom patentnom uredu pod oznakom 7,298,851. tehnologiju pokrivenu spornim patentom, punog naziva 'Electronic Book Security and Copyright Protection System', Amazon koristi bez odobrenja, navode iz Discovery Communicationsa u svojoj tužbi.

Zanimljivo u cijeloj priči je da je Discovery Communications zahtjev za patentiranjem ovog patenta zatražio još 1999, no odobren mu je u studenom 2007. godine, u isto vrijeme kada je prva verzija Amazonovog Kindlea izašla na tržište.

Predstavljanje Kindlea 2 u veljači ove godine i sve veća popularnost ovog uređaja natjerala je Discovery Communications i zatraži neotkriveni iznos novčane odštete. Sigurno je da brojka nije mala.

Tužbu Discovery Communicationsa možete u pdf formatu pročitati na ovoj adresi