ODLIČAN PLASMAN

Algebrin student među deset najboljih Cisco NetRidersa

23.06.2015 u 13:52

Bionic
Reading

Matej Maček, student diplomskog studija računarstva na Visokom učilištu Algebra, osvojio je deveto mjesto na natjecanju NetRiders, kojega organizira Cisco Networking Academy

Radi se o natjecanju najboljih mladih stručnjaka za računalne mreže, na kojem je Maček osvojio ukupno deveto mjesto na razini Europe i Rusije, što je dosad najbolji plasman hrvatskih natjecatelja na ovom natjecanju.

Natjecanje 'Cisco NetRiders' odvijalo se tijekom svibnja u tri kruga: od početnog u kojemu su natjecatelji morali odgovoriti na 90 teoretskih pitanja u sat vremena, preko drugog, još zahtjevnijeg kruga sa stotinu pitanja, pa do trećeg kruga u kojemu su nakon odgovaranja na novih stotinu pitanja natjecatelji morali pripremiti i vlastito rješenje postavljenog zadatka te ga prezentirati pred stručnim žirijem putem online sastanka.


Većina pitanja odnosila se na tehničke vještine, međutim posebnost ove godine su predstavljala i dodatna pitanja iz područja interneta stvari (Internet of Everything – IoE) i komunikacijskih vještina. Podrška Mačeku tijekom pripremnog perioda i svih faza natjecanja bio je njegov mentor Silvio Papić, voditelj Katedre za računalne mreže na Visokom učilištu Algebra.

'Kroz sudjelovanje na ovogodišnjem europskom natjecanju Cisco NetRiders naučio sam da se, uz puno truda, mogu ostvariti vlastiti ciljevi. Osim samog interesa za mrežne tehnologije i znanja stečenog na kolegijima na studiju, bilo je potrebno više mjeseci priprema. Posebno zahvaljujem svojem mentoru, profesoru Silviju Papiću, bez čije bih pomoći i znanja teško ostvario ovako dobar rezultat', rekao je Maček.

Na ulaznoj natjecateljskoj razini, također na razini Europe, Ruske federacije i CIS-a, studenti preddiplomskog studija računarstva Visokog učilišta Algebra Antun Nemanić i Dorian Velović osvojili su prvo i drugo mjesto.

Znanja i vještine koje pokriva ova razina natjecanja obuhvaćena su certifikacijskim programom CCENT (Cisco Certified Entry Networking Technician) i testirala su se kroz dva kruga natjecanja. Antun i Dorian su pokazali maksimalnu dozu koncentracije i znanje te su u konkurenciji više od 200 natjecatelja koji su prošli u drugi krug, osvojili prva dva mjesta. Finalne rang liste mogu se pronaći na 'NetRiders Wall of Fame: CCNA i CCENT'.

'Čestitamo Mateju, Antunu i Dorianu na njihovim velikim uspjesima te smo izuzetno ponosni na ostvarene rezultate. Matej Maček dokazao je ovim uspjehom ne samo kvalitetu vlastitog znanja i sposobnosti već i koliko ovako osmišljen obrazovni program znači u stvaranju dobrih stručnjaka za računarstvo, a dodatno nas je razveselila vijest kako su i njegovi kolege s preddiplomskog studija postigli odlične rezultate', rekao je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.