ČETIRI OD PET

Ako vidite pametni telefon, gotovo sigurno je Android

31.01.2014 u 18:17

Bionic
Reading

U svijetu je prošle godine prodano 1,7 milijardi mobitela, od čega je 900 milijuna pametnih telefona. Četiri od pet su s Androidom. Apple i Blackberry u padu su, a Alcatel se vratio među pet najprodavanijih

Svjetske isporuke pametnih telefona tijekom trećeg kvartala prošle godine dosegnule su 251,4 milijuna primjeraka, što je 45 posto više nego prethodno tromjesečje.

Prema izvješću tvrtke Strategy Analytics, Android drži odličnih 81,3 posto udjela u svjetskom tržištu operativnih sustava za mobitele. Appleov iOS drugi je, s padom na 13,4 posto, a na trećem je mjestu Windows Phone sa 4,1 posto.

Rast je potakla ponajviše potražnja za uređajima s Androidom i Windows Phoneom na razvijenim i tržištima u razvoju, posebno u Europi i Aziji.

Android i Windows Phone najviše su profitirali na račun Applea, ali i Blackberryja. Microsoft je uspio udvostručiti svoj udio i biti najbrže rastućom velikom mobilnom platformom za taj kvartal. Prvi put su isporučili više od deset milijuna uređaja, gotovo isključivo zahvaljujući Nokiji.

Blackberry je s četiri pao na tek jedan posto, a Apple izgubio dio udjela zato što je vrlo ograničeno prisutan u segmentu jeftinijih uređaja. To bi se moglo promijeniti zbog pojave iPhonea 5s i 5c.

Što se proizvođača tiče, vodeće mjesto zadržao je Samsung s nepromijenjenih 25 posto udjela. Drugoplasirana Nokia drži 13,7 posto prodanih telefona na svjetskom tržištu, što je manje od 19,6 posto u istom kvartalu 2012. Treći je Apple, četvrti LG, a peti povratnik na popis najboljih - Alcatel.

Prema Strategy Analyticsu, tržište mobilnih uređaja raste za pet posto godišnje. Prošle je godine dostiglo 1,7 milijardi prodanih uređaja, usprkos krizi. Prodaja pametnih telefona rasla je za 41 posto, na 990 milijuna primjeraka.

Brojke do kojih je došao Strategy Analytics nešto su manje od onih kojima barataju u IDC-u, koji je također nedavno objavio izvješće.