britansko otkriće

Traže se muškarci koji su preboljeli COVID-19: Donirajte plazmu jer je vaša krv bogata protutijelima

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 12:05
  • Objavljeno 23.06.2020 u 12:02
Znanstvenici širom svijeta tragaju za plazmom donatora s visokom razinom protutijela

Znanstvenici širom svijeta tragaju za plazmom donatora s visokom razinom protutijela

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Jaturon Ruaysoongnern

Od muškaraca koji su se oporavili od Covid-19 traži se da doniraju plazmu kako bi se koristila za liječenje bolesnih pacijenata u ispitivanjima jer u krvi imaju višu razinu protutijela koja se bori protiv virusa nego žene

Plazma donora koji su preboljeli COVID-19 našla se na popisu mogućih lijekova za ovu bolest jer sadržava antitijela koje stvara imunološki sustav ljudi koji su se borili protiv virusa, piše Guardian.

Britanski zavod za transfuziju i transplantaciju utvrdio je kako muški davatelji imaju višu razinu protutijela u plazmi - 43 posto prema 29 posto kod žena - jer su muškarci skloniji obolijevanju.

'U početku će se vaš imunološki sustav pokušati boriti protiv virusa s bijelim krvnim stanicama. Ako postanete bolesniji, vaš imunološki sustav mora proizvesti više antitijela koja neutraliziraju ili ubijaju virus', objasnio je prof. David Roberts, stručni suradnik Zavoda.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto

'Naše studije, kao i brojna druga saznanja širom svijeta, pokazuju kako muškarci češće ozbiljnije obolijevaju od Covida-19. A to ih čini boljim davateljima plazme kad se oporave.'

U Velikoj Britaniji u tijeku su dva glavna ispitivanja. U Oxfordu testiraju brojne tretmane, uključujući rekonvalescentnu plazmu.

Već se pokazalo da široko dostupan steroid deksametazon smanjuje stopu smrti u najslabijih bolesnika. Pacijenti svih dobnih skupina ispunjavaju uvjete za rekonvalescentnu plazmu od trenutka prijema u bolnicu. Drugo manje ispitivanje, Remap-Cap, nudi oporavak plazme odraslim osobama na intenzivnoj njezi.

'Da bi ispitivanje brzo dalo rezultat, treba nam plazma donatora s visokom razinom protutijela jer tako transfuzija može najbolje utjecati na ishod bolesti', objašnjava prof. David Menon, stručnjak za intenzivnu njegu sa Sveučilišta u Cambridgeu. Plazma bivših bolesnika koristi se i za liječenje drugih bolesti, uključujući ebolu.

Crvena krvna zrnca, trombociti i plazme

Crvena krvna zrnca, trombociti i plazme

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto

Širom Britanije trenutno postoje 23 centra u kojima se prikuplja plazma za pokuse. Postupak traje oko 45 minuta. Krv davatelja filtrira se kako bi se izvadila plazma u procesu zvanom afereza, a ostatak krvi vraća se u tijelo. Doniranu plazmu tijelo obično zamijeni za dna, najviše dva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!