NOVE PERIPETIJE

Adobe u problemima, sad i Facebook želi ubiti Flash

14.07.2015 u 15:20

Bionic
Reading

Flash je ponovno na udaru kritika. Ovoga puta palicu za bejzbol u ruke je uzeo novi Facebookov šef za sigurnost Alex Stamos, koji je na Twitteru objavio kako je vrijeme da Adobe objavi datum kada će prestati podržavati svoj animacijski softver

Tvit Alexa Stamosa (koji je novu funkciju preuzeo krajem prošlog mjeseca) dolazi tjedan dana nakon što su cyberlopovi objavili 400 GB internih dokumenata ukradenih HackingTeamu, talijanskoj tvrtci koja pomaže vladama i drugim organizacijama pri krađi informacija.

U tim su dokumentima opisani sigurnosni propusti Flasha, među kojima je i bug kojeg su u HackingTeamu nazvali 'najljepšim Flash bugom u zadnje četiri godine'.

Od tada su potvrđena tri dosad neotkrivena napada u kojima je korišten Flash. Sad čak i HackingTeam upozorava razvojne programre i tvrtke na oprez jer se istom metodom može okoristiti bilo tko: teroristi, ucjenjivači...

Adobe još nije objavio zakrpu. Od početka godine objavili su više od 12 sigurnosnih upozorenja.


Čini se kako je pokojni Steve Jobs bio u pravu kada ga je uklonio s Appleovih uređaja. U otvorenom pismu iz travnja 2010. naveo je kako je Flash stvoren tijekom ere osobnih računala, za PC-je i računalne miševe.

'Mobilna era vrti se oko uređaja s niskom potrošnjom energije, sučelja sa zaslonom osjetljivim na dodir i otvorenim web standardima - redom područjima na kojima Flash ne zadovoljava', napisao je tada Jobs.

Flash je nekoć bio standardni alat pomoću kojeg su web-odredišta vrtila igre, video i animaciju putem preglednika. Prije no što ih je Jobs prozvao, bio je zastupljen na više od 800 milijuna mobitela 20 proizvođača. Apple ga je izbacio iz iOS-a i prestao nuditi kao predinstalirani softver u Macovima, a i ostali proizvođači sve više koriste HTML5.

Iako je na zalasku, daleko od toga da je zaboravljen. Još uvijek je prisutan u 23 posto od 483 tisuće web stranica koje prati HTTP Archive. Udio je manji od 39 posto, koliko je držao prije tri godine.

Bit će ga teško potpuno ukloniti. Brojni veliki korisnici - uključujući mreže poput američkog NBC-a - oslanjaju se na Flash, skupa s milijunima manjih web odredišta. Po podacima Adobea, koristi ga više od 500 milijuna uređaja i 100 milijuna web odredišta.

Više:CNET