DOBRO POSLOVANJE

Acer uskoro drugi najveći proizvođač računala?

29.06.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Acer je jedan od proizvođača računala koji je pretrpio najslabije udarce u ovoj krizi, zbog čega se već ove godine planira popeti na drugo mjesto najvećih proizvođača računala na svijetu, a sudeći prema dosadašnjim poslovnim rezultatima, to će mu i uspjeti

Top lista proizvođača računala trenutno počinje s HP-om na prvom mjestu, nastavlja se s tvrtkom Dell i na trećem mjestu ima pridošlicu s Tajvana, Acer. Tajvan je još uvijek mjesto gdje se proizvodi ogromna količina elektronike, pa tako i računala, a tamošnje tvrtke to rade i za velike američke kompanije poput Della i HP-a. Sam Acer je počeo na taj način, da bi 90-ih počeo polako prodavati i računala pod svojim imenom. S vremenom je postao respektabilno ime u svijetu računala.

Acerovom penjanju na listi je dosta pogodovala i trenutna kriza u svijetu. Naime, kao i Asus koji je započeo trend, Acer je vrlo snažan u proizvodnji i prodaji netbook računala. Jeftinih minijaturnih prijenosnika koji upravo u ovakvim uvjetima lako nalaze kupce. Svi proizvođači su u zadnje vrijeme pretrpjeli pad prodaje i zarade, ali Acerov je višestruko manji nego što je to slučaj kod Della i HP-a. Tajvanska tvrtka ima i veliku prednost što sama izrađuje svoja računala. Osim toga, Acer se odlučio na manju zaradu po prodanom primjerku računala i time si osigurao volumen prodaje.

Nešto brža reakcija na netbook tržištu i sklonost inovacijama kao što je računalo pogonjeno operativnim sustavom Android Acer bi trebali dovesti na drugo mjesto najvećih proizvođača računala još ove godine.

www.acer.com