ISPROBALI SMO

Acer Liquid Z520 - solidan smartfon za prve korake

27.07.2015 u 11:51

Bionic
Reading

Velikog zaslona, s mogućnošću posebne prilagodbe sučelja, Acerov izdanak niže srednje klase iz serije Liquid dobro će poslužiti kao prvi pametni telefon nezahtjevnim korisnicima koji ne žele izdvojiti više od tisuću kuna za mobitel

Još jedan iz niza tekućica koje je Acer izbacio otkako se upustio u proizvodnju smartfona, Liquid Z520 dizajnerskim i ergonomskim rješenjima uglavnom se ne razlikuje od većine pametnih telefona koje pokreće Android koje danas možete naći na tržištu.

Tri su elementa po kojima se razlikuje. Prvi je blago nazubljeni obrub kućišta, nešto što se ne viđa često na mobitelima. Nije neugodno na dodir, ali jest nesvakidašnje i pomaže pri razlikovanju gumba za uključivanje/isključivanje i volumen smještenih na desnoj strani uređaja od ostatka kućišta.

Drugi je neobična tekstura plastičnog poklopca koja dodaje ponešto osobnosti inače pomalo neuglednom uređaju, a treći to što je utor za mikro USB smješten pri vrhu umjesto pri dnu mobitela.


Z520 vrlo dobro leži u ruci i praktičan je za nošenje u džepu usprkos tome što nije baš nešto naročito tanak, a i ne klizi opasno po glatkim površinama poput stolova u kafićima.

Raspored gumba i funkcija tipičan je za Androide: prednja kamera na desnoj je strani, stražnja na sredini, LED bljeskalica na lijevoj, zvučnici također blago slijeva, gumbi za uključivanja i volumen s desne strane. Sve je ondje gdje bi trebalo biti. Jedina što bih promijenio su tipke za uključivanje/isključivanje i volumen. Dobro su smještene i lako ih je dohvatiti, ali bile bi još bolje da su još malo izbočenije.

Petoinčni zaslon FVWGA (12,7 centimetara) veći je nego na prethodniku, modelu Z410. Nudi rezoluciju od 480 puta 854 piksela, što je skromno, no i dovoljno za uređaj ove klase, odnosno za pregled videa s YouTubea, fotografija s društvenih mreža i čitanje članaka nabrzinu.

Jak odsjaj čini ga praktično negledljivim pod jakim izravnim svjetlom, pri čemu ne pomaže ni to što se razina osvjetljenja uporno vraćala na početnu postavku bez obzira kako je namjestio. Možda je to bilo zbog vrućina koje su vladale dok sam ga testirao, ali vrlo se brzo i lako prljao. Pripremite se na razmjerno često čišćenje.

Stražnja kamera s osam megapiksela nešto je jača od prethodnika. Daje zadovoljavajuće fotografije, bolje nego što se to može primijetiti na zaslonu samog uređaja, pogotovo ako koristite ugrađenu LED bljeskalicu i značajku HDR. Prednja ima dva megapiksela. Ne očekujte puno od nje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. No zato ima dobru foru - moguće ju je aktivirati i mijenjati načine rada glasom.

Četverojezgreni procesor na 1,3 GHZ MediaTek MT6582M uglavnom je radio glatko iako je bilo situacija u kojima je znao zapinjati i teže žvakati više otvorenih aplikacija odjednom. Dojma sam kako bi pomogla bolja optimizacija i proširenje raspoloživog RAM-a.

Ugrađena aplikacija Doktor za sustav javljala se s prijedlozima kako rasteretiti preopterećenu memoriju prečesto za moj ukus. Istina, volim imati puno toga otvorenog odjednom, no svejedno se ne bih s njome družio nekoliko puta dnevno.

Iako je zvuk poboljšan tehnologijom DTS Studio Sound, ne mogu reći kako su mi zvučnici ostavili posebno jak dojam. Dobro, basovi su nešto izraženiji, ali ukupan utisak nije se micao iz zone prosječnog.

Baterija kapaciteta 2.000 mAh držala se nešto bolje no što sam očekivao. Izdržat će puni radni dan, vjerojatno i značajno više ako niste zahtjevan korisnik.

Z520 mi je u ruke došao s Androidom 4.4.2 Kitkat. Najavljeno je kako bi nadogradnja na Lollipop trebala krenuti od srpnja, ali to se do vremena predaje članka nije dogodilo. Acer bi mogao smanjiti doživljaj s instaliranom softverom, a nisam baš ni uvjeren kako su značajke specifične za njegovo sučelje (poput plutajućih prozora za pozive i preglednike) doista korisne. Naprotiv, čini mi se će prije zbuniti početnike i neiskusnije korisnike.

S druge strane, kao i drugi uređaji iz iste serije, ima mogućnost prebacivanja na alternativno sučelje sa suženim izborom odmah dostupnih aplikacija i velikim, jasno vidljivim ikonicama, što svakako olakšava korištenje početnicima i ljudima slabijeg vida.


Čini mi se kako bi Liquid Z520 bio dobar izbor ako tek ulazite u svijet pametnih telefona i želite solidan smartfon s kojim ćete napraviti prve korake a da pritom ne potrošite pola plaće na nabavku. Razmjerno brzo ćete ga prerasti, ali možete se pouzdati u to kako će vas dovesti do iduće razine.

Acer Liquid Z520 - osnovne specifikacije:

Dimenzije: 143 puta 73 puta 9,9 milimetara
Težina: 150 grama
Zaslon: 5 inča (12,7 centimetara), FWVGA (480 puta 854 piksela)
Procesor: četverojezgreni Cortex-A7, MediaTek MT6582M, na 1,3 GHz
RAM: 1 GB
Memorija: osam GB (proširivo karticom mikroSD do 32 GB)
Kamere:
stražnja: osam megapiksela, LED bljeskalica, autofokus, 3264 puta 2448 piksela
prednja: dva megapiksela
Povezivost: Bluetooth, wi-fi
Baterija: 2.000 mAh, litij-polimerska, zamjenjiva
Operativni sustav: Android 4.4.2 KitKat (nadogradnja na Lollipop od srpnja)
Ostalo: podrška za dvije kartice SIM
Ustupio: Acer
Cijena: 999 kn