3DOODLER

3D printer koji možete držati u ruci

20.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

'Nacrtajte' vlastiti nakit ili napišite ime u 3D. I to je moguće pomoću 3Doodlera - trodimenzionalnog printera skrivenog u kućištu električne 'olovke'

Iako 3D printeri još neko vrijeme neće biti u široj komercijalnoj upotrebi, a na kućne verzije morat ćemo pričekati i nekoliko godina, američka tvrtka WobbleWorks odlučila je napraviti nešto slično.

3Doodler je križanac olovke i 3D printera koji pomoću zagrijane plastike stvara trodimenzionalne oblike. 'Olovka' zagrijava plastiku koja u obliku tanke niti izlazi iz uređaja i stvrdnjava se u obliku u kojem ju 'ispisujete'.

Iako se radi o projektu koji je još uvijek u razvojnoj fazi, njegovi su autori na Kickstarteru u manje od 24 sata uspjeli, umjesto traženih 30.000 dolara (170.000 kuna), skupiti čak pet puta više.

Autori tvrde da je njome moguće 'crtati' po zraku ili po papiru i potom stvarati trodimenzionalne oblike spajajući elemente.

'Dovoljno je priključiti 3Doodler na struju i možete početi crtati u roku od nekoliko minuta', ističu i upozoravaju kako se radi o ozbiljnom uređaju koji ne bi trebala koristiti djeca mlađa od 12 godina.
Navode kako je 3Doodler moguće koristiti za zabavu, ali i za izradu nakita, maketa ili ukrasa za bor.

Koliko je projekt cjenovno prihvatljivog 3D printera u obliku olovke zanimljiv, najbolje govori podatak da su u roku od jednog dana autori 3Doodlea uspjeli prikupiti pet puta više novca no što im je bio cilj.

Prema svemu sudeći prvi će se 3Doodleri naći na tržištu u rujnu 2013. godine, a konačna cijena još uvijek nije poznata, no mogla bi se kretati između 50 i 75 dolara (285-425 kuna).