ZEMLJA VAN RAVNOTEŽE

2013. počela s vremenskim ekstremima: Naviknite se!

16.01.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Što se to zbiva s vremenom? Jeruzalem je zahvatila snježna oluja, u Australiji su temperature potukle sve rekorde, toplinski val zahvatio je i Brazil, a u Kini je neobično zahladilo. Kako je 2013. počela, očito je da će se ponoviti prošlogodišnji klimatski scenarij kojem nije nedostajalo ekstrema

Nove boje na karti

U Jeruzalemu je prošli četvrtak palo 20-ak cm snijega, najviše u posljednjih 20 godina. U Australiji se bilježe temperaturni rekordi koji su naveli znanstvenike da dodaju dvije nove boje na svoje karte – ljubičastu za temperature iznad 50 stupnjeva Celzijevih te ružičastu za one iznad 52°C (slika desno). Sedmi siječnja u toj je zemlji bio najtopliji ikada. Istovremeno je na sjeveru Europe i istoku SAD-a vladalo gotovo proljetno vrijeme, a u Tokiju je palo osam cm snijega što je skoro pola ukupne godišnje količine. U Kini se prosječna temperatura spustila na oko -4°C, najniže u posljednja tri desetljeća, a u Zagrebu je na opservatoriju Grič u ponedjeljak izmjereno čak 57 centimetara snijega, što je, prema podacima DHMZ-a najviša visina izmjerena u mjesecu siječnju od 1861. godine, otkad se provode mjerenja. U Brazilu su zbog vrućina i suša po prvi put u deset godina uvedene restrikcije struje, a temperature u Rio de Janeiru dosegnule su rekordna 43°C.

Planet izbačen iz ravnoteže

NASA je pak jučer objavila da je 2012. bila deveta najtoplija godina. Od 10 najtoplijih sve osim jedne bile su nakon 2000. godine, što, kažu stručnjaci, pokazuje alarmantan trend globalnog zatopljenja izazvanog stakleničkim plinovima. U SAD-u je 2012. bila najtoplija ikada, a oboreno je 3,527 mjesečnih rekorda (slika dolje desno).

'Planet je izbačen iz ravnoteže, više energije ulazi nego što izlazi', upozorio je James Hansen direktor NASA-inog Instituta za svemirska istraživanja Goddard zaključivši kao se sada sa sigurnošću može predvidjeti da će ovo desetljeće biti još toplije od prethodnog.

Američki rekordi

Skupina od 240 američkih znanstvenika u petak je objavila otvoreno pismo kojim je upozorila sugrađane da su učestalost i trajanje ekstremnih uvjeta jasni znaci klimatskih promjena.

'Ljeta su duža i toplija, a razdoblja ekstremnih vrućina traju duže nego što to itko među Amerikancima pamti', napisali su. 'Zime su uglavnom kraće i toplije. Kiše su obilnije, međutim, u mnogim krajevima u međuvremenu vladaju duža razdoblja suša.'

Vremenski ekstremi već uzimaju svoj danak, osobito u poljoprivredi i energetici. Stručnjaci ističu da smo imali sreće što krajem prošle godine nije nastupio El Nino, kako se očekivalo, jer bi temperature u Australiji bile još više.

Meteorolog Jeff Masters iz Weather Undergrounda kaže da bi 2013. u SAD-u mogla biti gora od 2012. s još većim vrućinama, sušama i štetama koje će se mjeriti u desecima milijardi dolara.

Pogledajte rast temperatura u Hrvatskoj na interaktivnoj karti

Časopis New Scientist objavio je interaktivnu kartu svijeta na kojoj svatko može vidjeti prosječne temperature u svojoj zemlji od 1880-ih do danas. Na temelju predstavljenih podataka NASA-in tim procjenjuje da je prosječna globalna temperatura od 1951. do 1980. bila oko 14 stupnjeva Celzijevih. Grafikoni pokazuju odstupanja prosječnih temperatura u odnosu na tu osnovnu temperaturu. U prikazanim grafikonima isključen je utjecaj zagrijavanja što ga stvaraju gusta naselja koji je poznat kao efekt urbanih toplinskih otoka.

Jedno novi istraživanje pokazalo je pak da su čađa i smog drugi najveći čimbenici u globalnom zatopljenju, mnogo snažniji nego što se do sada mislilo.