varljiva statistika

Znate li tko je najuspješniji, a tko najneuspješniji hrvatski izbornik u susretima sa Slovacima? Mogli biste se iznenaditi...

11.10.2021 u 10:31

Bionic
Reading

Večeras se na stadionu Gradski vrt u Osijeku igra utakmica 8. kola H skupine kvalifikacija za SP 2022 između Hrvatske i Slovačke. Pogled na dosadašnje utakmice ovih reprezentacija otkriva jedan zanimljiv i ohrabrujući podatak

U novijoj povijesti Hrvatska i Slovačka odigrale su devet susreta, od kojih su samo posljednja tri, u eri Zlatka Dalića, bila službena. I u sva tri Hrvatska je pobijedila.

U kvalifikacijama za posljednje Europsko prvenstvo Hrvatska je oba puta (6. rujna i 16. studenoga 2019. godine) slavila protiv Slovaka. Prvo je na gostovanju u Trnavi bilo 4:0 za Dalićeve izabranike, a strijelci su bili Nikola Vlašić, Ivan Perišić, Bruno Petković i Dejan Lovren. U Rijeci je bilo 3:1 za Hrvatsku. Slovaci su na poluvremenu vodili 0:1, a onda su Vlašić, Perišić i Petković svojim golovima potvrdili plasman Hrvatske na Euro.

Prije nešto više od mjesec dana, 4. rujna 2021., u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Marcelo Brozović je u Bratislavi golom u 86. minuti donio Hrvatskoj pobjedu i tri velika boda, toliko značajna na putu prema željenom cilju.

Ostale utakmice bile su prijateljskog karaktera. Prva je odigrana 10. travnja 1994. u Bratislavi. Domaćini su slavili 4:1, a jedini gol za Hrvatsku postigao je Joško Popović. Miroslav Ćiro Blažević ni četiri godine kasnije, 29. svibnja 1998., nije imao rješenja za Slovačku. U Puli su Slovaci slavili 1:2. Strijelac za Hrvatsku bio je Goran Vlaović. Prvi puta Hrvatska je pod Blaževićevim vodstvom izašla neporažena iz susreta sa Slovacima 16. rujna 2000. godine. Igralo se u Bratislavi, završilo je 1:1, a vodeći gol za Vatrene postigao je Boško Balaban.

Na sljedeći susret čekalo se četiri godine i konačno se dočekalo pobjedu. Ivica Olić zabio je na Kantridi 30. svibnja 2004. godine za pobjedu 1:0. Izbornik Hrvatske bio je Otto Barić. U Rijeci je Hrvatska slavila i 16. listopada 2007. godine i to s uvjerljivih 3:0. Radost izborniku Slavenu Biliću donijeli su dvostruki strijelac Ivica Olić i Ognjen Vukojević. Bilić je vodio reprezentaciju i 11. kolovoza 2010. u Bratislavi kada je susret završio s miroljubljivim rezultatom 1:1. Izjednačujući gol za Hrvatsku postigao je Nikica Jelavić.

U službenim utakmicama Hrvatska sa Slovačkom ima tri pobjede iz tri susreta, a u prijateljskim dvije pobjede, dva neriješena ishoda i dva poraza. Ukupno gledajući Hrvatska bolje stoji, ima pet pobjeda uz po dva poraza i neriješena rezultata.

  • +7
Trening u Gradskom vrtu Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Statistika 'trenera svih trenera' Ćiru Blaževića čini najneuspješnijim u susretima sa Slovacima, no ona u svojoj krutosti ne vodi računa o smislu pripremnih utakmice, a sve Ćirine bile su takve. One prvenstveno služe za uigravanje momčadi i isprobavanje taktičkih varijanti. Igra se i 'igra skrivača', zavaravaju protivnici koji vas očekuju u službenim utakmicama, a svaka utakmica iz koje se izađe bez ozlijeđenog igrača smatra se pobjedom. Jedan takav poraz od Slovačke Blažević je doživio ususret Svjetskom prvenstvu 1998. u kojoj je Hrvatska osvojila treće mjesto i zadivila nogometni svijet. Tko zna što bi bilo da je 29. svibnja Hrvatska u Puli pobijedila Slovačku 2:1...

I još malo statističkih podataka za kraj. Od 1941. do 1944. godine Hrvatska i Slovačka sastajale su se čak sedam puta. Prva utakmica odigrana 7. rujna 1941. završila je bez pobjednika (1:1). Nakon toga Hrvatska je nanizala šest pobjeda (5:2, 2:1, 6:1, 1:0, 3:1, 7:3).

Početak večerašnjeg susreta je u 20.45 sati.