Samopouzdanje Raste

Zlatko Dalić otvorio dušu i progovorio o onome što muči Vatrene: 'Naravno da ima nezadovoljnih i imaju pravo, ali raskola nema!'

23.06.2021 u 13:39

Bionic
Reading

Zlatko Dalić se preko video poziva obratio novinarima dan nakon utakmice sa Škotskom i izborene osmine finala

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je plasman u osminu finala Eura 2020 nakon što je u susretu 3. kola D skupine u Glasgowu pobijedila Škotsku sa 3:1. Vatrene je ova pobjeda smjestila na drugo mjesto u skupini iza prvoplasirane Engleske, a nakon neporspavane noći medijima se obratio izbornik Zlatko Dalić.

  • +66
Hrvatska - Škotska, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Noć je bila slična onoj u Rusiji. Došli smo u hotel oko 5-6 ujutro, tako je bilo i tamo. Daj Bože da se ponovi. Malo smo proslavili, a sada se moramo pripremiti za dalje. Sada sigurno imamo veće samopouzdanje i veću sigurnost što će nam puno značiti u nastavku', rekao je Dalić u uvodu pa dodao:

'Želja za osminu finala? Nekako bih najradije izbjegao Španjolsku. Iako su u lošoj formi, oni su ipak nekako najkvalitetnija momčad i imali su puno šansi protiv Šveđana i Poljaka. No, nemamo pravo birati. Pripremit ćemo se tko god dođe', poručio je Dalić.

Izbornik je odgovorio i na pitanje hoće li ekipa koja je pobijedila protiv Škotske sada biti i standardna hrvatska ekipa.

'Nisam čovjek koji voli puno mijenjati i miksati. Sve ovo do sada je bilo silom prilika. Nisam veliki pobornik mijenjanja i miksanja, a mislim da smo sada našli dobitnu formulu. Inače je uvijek nešto bilo. Uvijek neka viša sila. Sada tako neće biti Lovrena...', rekao je Dalić.

Prvi cilj je ostvaren, a sada je sve moguće.

'Ostvarili smo prvi cilj koji je bio pred nama, a sad idemo dalje. Idemo utakmicu po utakmicu. Naša ambicija nije gotova. Želimo doći što više, a utakmica sa Škotima nam je dala za pravo da vjerujemo i možemo. Dečki su pokazali da znaju i mogu i htio bih zaista pohvaliti sve igrače, posebno svoj stožer koji mi puno pomaže. Nikad nisam izgubio vjeru da možemo proći.'

Zlatko Dalić je pojasnio i zašto se odlučio za Josipa Juranovića i Nikolu Vlašića što je bio pun pogodak.

'Šime Vrsaljko je naš standardni desni branič i procijenili smo da bi nova utakmica bila preveliko opterećenje za njega. Procijenili smo da je Juranović svježiji i da može zaustaviti Robertsona na toj strani. Što se Vlašića tiče, on je na desnoj strani škotske obrane napravio kaos i time smo pogodili. Nikola je ulazio u prostor, međuprostor i stvarao im probleme. Ovaj put je Nikola bio potpuno zdrav i spreman. Inače ne izdvajam pojedince, ali sada moram napraviti iznimku. Ivan Perišić od prvog dana daje maksimum i moram ga istaknuti', rekao je Dalić.

Izbornik je odgovorio i na pitanje jesu li kritike na račun njega i Hrvatske dodatna motivacija.

'Ne obračunavam se ni sa kime. Ja samo želim da se hrvatska reprezentacija podržava. Ne možemo govoriti o nečem lošem, a još smo živi. Nemam ništa protiv kritika, ali smeta me nedostatak podrške. Hrvatska zaslužuje podršku po svemu što je napravljeno u zadnjih 25 godina. Prvi i sam kažem kada nešto ne valja i nije dobro, ali ne volim zlonamjerne kritike', rekao je Dalić pa nastavio:

'Naravno da ima nezadovoljnih i imaju pravo. Nije dobro imati igrača koji nije sretan kada ne igra. Svaki dan pričamo, družimo se i to je dobro. Ne mogu usrećiti 26 igrača. Jako mi je teško trojicu poslati na tribinu, ali moram. Bilo mi je žao poslati Bradarića na tribinu, kao i Škorića i Oršića. Lako je pametovati stavi ovoga ili onoga. Iza Oršića je sjajna sezona u Dinamu, ali tu je Perišić. No, raskola nema. Ne smije nas ovo odvesti u krivom smjeru. Ne smijemo ući u euforiju. Odigrali smo dobru utakmicu, ali sad je moramo zaboraviti. Ne mislimo ovdje stati.'

Dalić smatra kako Hrvatska ima i dubinu u rosteru potrebnu za utakmice koje dolaze.

'Mislim da Hrvatska ima jako dobru klupu. Jako dugo nismo imali ovakvu širinu. Imamo igrače koji u svakom trenutku mogu unijeti novu energiju od Brekala, Pašalića...', rekao je Dalić koji se nada i da će od osmine finala Vatreni imati i podrušku navijača koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli do Otoka u grupnoj fazi:

'Svi znate koliko nam navijači znače. Prošli smo tri najteže utakmice uz malo navijača. Velika zahvala onima koji su ipak došli, a očekujem da će velik broj naših doći u Kopenhagen.'

  • +15
Hrvatski navijači na Hampden Parku Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Vatreni danas neće trenirati već je na rasporedu odmor, a u Kopenhagen putuju dan prije utakmice. Dalić je za kraj rekao kako svi zajednom možemo očekivati prolaz i u četvrtfinale.

'Na kraju ponavljam da moramo biti maksimalno motivirani i spremni. Ako budemo takvi, možemo očekivati prolaz dalje. Idemo po novu pobjedu i želimo proći dalje. To je najveća zadaća za mene i moj stožer', zaključio je izbornik.