ODLAZAK DIVA SA ŠALATE

Životna priča Ive Karlovića: Zbog besparice je trenirao sam, a onda pobijedio i bolest

24.02.2024 u 18:36

Bionic
Reading

Zadnji je meč odigrao još u listopadu 2021. u Indian Wellsu i sve otad čekalo se ono što je jednostavno moralo doći. I došlo je dirljivom porukom na društvenim mrežama, u kojoj se od teniskog svijeta uoči 45. rođendana oprostio jedan od najboljih hrvatskih tenisača svih vremena, po mnogo čemu jedinstveni Div sa Šalate ili Doktor Ivo

'Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neortodoksnu i dugu karijeru koja dolazi iz iznimno skromnih početaka, posebno za tenisača', napisao je u svojoj objavi koja je obišla svijet, zahvalivši navijačima i dodajući da će ostati 'blizak tenisu te pokušati podijeliti svoje znanje i sva nevjerojatna iskustva s novim generacijama tenisača'.

Tako je završila duga karijera koja je često nepravedno svođena na Karlovićevu sposobnost pucanja asova ili – još nepravednije – samo na činjenicu da je s 211 centimetara najviši tenisač koji je zaigrao na ATP Touru. Ovaj je majstor ipak dao puno više, a njegova je životna priča uistinu posebna, s mnogo sretnih trenutaka, ali i onih suprotnih, od besparice do teške bolesti. Zato će sad zasluženo uživati u 'mirovini' u Miamiju, u kojem živi s Jamajčankom Alsi, s kojom je u braku od 2005., te sinom i kćeri, a nastavit će trenirati mlade tenisače.

Kao što je na teniskim terenima potrajao toliko dugo, tako je kasno i počeo. Odrastao je na terenima na zagrebačkoj Šalati, ali je vrlo dugo čekao proboj. Kasnije je govorio da nije imao naročitu podršku teniskih struktura, a njegova obitelj nije bila u prilici pokrivati goleme troškove s kojima se suočavaju mladi tenisači. Tinejdžer Ivo suočavao se i s problemima koje je donosilo ratno vrijeme.

'Čak i kad je postalo sigurnije potkraj rata, tenis je bio sve skuplji. Čekao bih do večernjih sati da se isprazne tereni, jer bilo je to jedino vrijeme u kojem sam mogao trenirati. Nisam imao s kim igrati pa sam satima samo servirao. Pretpostavljam da to objašnjava neke stvari', rekao je jednom prilikom.

  • +19
Ivo Karlović - umirovljeni hrvatski tenisač Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Putovao je skromno, nalazio smještaj daleko od sjaja kakav mnogi zamišljaju u vrhunskom tenisu. Mnogi bi odustali, Karlović se borio, ali godine su prolazile, a uspjeh nije dolazio. Uostalom, juniorsku karijeru završio je bez rankinga, u toj dobi odigrao je samo nekoliko turnira, pa je na ATP Tour upao skoro niotkuda.

'Bilo je teško preživljavati, igrao sam klupske mečeve po Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj između turnira da bih zaradio novac i mogao dalje putovati. Nije mi smetalo to što nisam imao novca i što ne mogu noćiti u hotelima samog turnira. Bio sam spreman učiniti ono što treba da mogu živjeti kao profesionalni tenisač', izjavio je mnogo kasnije.

Wimbledon 2003. za povijest

Svijet ga je zapazio tek kad su mu bile 24 godine, a tad se u prvom kolu Wimbledona 2003. kao kvalifikant suočio s tadašnjim braniteljem naslova i drugim igračem svijeta Lleytonom Hewittom. Dvije godine nakon što je Goran Ivanišević senzacionalno došao do pobjede u All England Clubu, Karlović je servisima, jurnjavom na mrežu i vraćanjem Australčevih servisa napravio ono što se činilo nemogućim. I sve se promijenilo. Prošao je još jedno kolo i do kraja te sezone probio se do prvih 100 igrača na ATP-ovoj listi. Što je najvažnije, pobjeda nad Hewittom bila je tek naznaka kakvu moć krije.

Sljedećih godina nanizao je osam osvojenih turnira u singlu, još dva u parovima te 11 finala. To mu je donijelo uzlet do 14. mjesta. Puno toga je u međuvremenu prošao, uključujući dolazak do 14. mjesta na svijetu, a 2009. u Wimbledonu ga je tek u četvrtfinalu zaustavio Roger Federer. Bio je i dio one velike hrvatske Davis Cup reprezentacije koja je osvojila 'salataru' 2005., ali pored dvojice Top 10 igrača Ivana Ljubičića i Marija Ančića bio je u drugom planu. Veliku ulogu odigrao je u finalu Davis Cupa 2016., kad se kao 37-godišnjak odazvao pozivu, ali je Argentina bila jača. Na koncu, od turnira je do kraja karijere zaradio nešto više od deset milijuna dolara. Nije to karijera na razini najvećih, nedostaju mu trofeji s najvažnijih turnira, ali nije ni zanemariva, nimalo.

Od tih najboljih dana preostalo mu je do kraja karijere skupljati rekorde, a onih vezanih uz asove je najviše. S 13.728 'komada' drugi je na vječnoj listi najboljih - samo ih je John Isner zabio više (14.470). Na listi top 10 servera s najviše asova u jednoj sezoni Karlović zauzima četiri mjesta, a nije uspio dostići ludih 1477, koliko ih je 1996. postigao Goran Ivanišević. Ima i treći rezultat po broju asova u jednom meču: 78 ih je ispalio protiv Radeka Štepaneka u Davis Cupu 2009., i to na zemlji, ali je prvi po broju asova u mečevima koji su igrani na dva dobivena seta - Tomaš Berdych je 45 puta mogao samo gledati njegov servis u četvrtfinalu Hallea 2015. Moglo bi se tako nabrajati do sutra.

Ima pozitivan skor s Novakom Đokovićem

Jasno, ne možete postati 14. igrač svijeta samo servisom, imao je Karlović i drugih aduta, posebno volej i forhend.

Uostalom, jedan je od rijetkih koji ima pozitivan skor s Novakom Đokovićem, a pobijedio ga je tri puta i izgubio samo jednom, i to na zemlji. Kad je Karlović objavio konačno povlačenje, Đoković je bio jedan od onih koji su se od njega oprostili biranim riječima, a napisao je da mu je on dao najbolje savjete za servis.

Što je zabavno, s obzirom na to da mu je trener bombarder Goran Ivanišević. S najuspješnijim igračem svih vremena veže ga i prijateljstvo izvan terena, a surađivali su i u kampanji protiv droge 2010., kad su s reperom Baby Dooksom snimili pjesmu 'Moja droga je tenis'.

Prolazio je Karlović kroz teške, vrlo teške trenutke i nije samo u pitanju bremenit početak karijere. Kad je u travnju 2013. završio u bolnici na Floridi, sumnjalo se i na moždani udar, no dijagnoza je bila drugačija, a o tome je tada govorio za tportal. Dijagnosticirali su mu virusni meningitis i dugo je boravio u bolnici na terapijama te je dio tadašnje agonije opisao u intervjuu za službenu stranicu ATP-a:

'Bilo je dana u kojima sam se probudio i pomislio - dobro je što sam još živ. No glavobolje su bile sve gore. Došlo je do trenutka u kojem su postale nepodnošljive, gotovo da sam htio umrijeti da bi stale. Kasnije, kad sam izašao iz bolnice, bio sam drukčiji čovjek, shvatio sam što je važno u životu. Sve mi je bilo jasnije i znao sam da je tenis ono što najviše volim.'

Zapravo je taj novi Karlović doista krenuo novim elanom. U sljedećoj sezoni tada 35-godišnji tenisač dogurao je do četiri finala i vratio se u Top 30. Godinu poslije osvojio je po jedan turnir u singlu i paru te još napredovao ušavši opet u Top 20. Pa još godinu kasnije osvojio je nova dva turnira, postavši s 37 godina najstariji osvajač nekog turnira još od 1979. Da ne govorimo o 75 asova u više od pet sati meča s Horacijem Zeballosom na Australian Openu ili tituli prvog tenisača starijeg od 40 koji je pobijedio u nekom turnirskom meču još od Jimmyja Connorsa 1995.

Ti su dani sada iza Dr. Ive, a pred njim je novi život, ponajprije uz obitelj - Alsi, kćer Jadu Valentinu i sina Noaha - ali i uz buduće tenisače te filmove i košarku kao omiljene hobije.

Statistika

Zarada od turnira: 10.160.232 $

Pojedinačno

Omjer pobjeda i poraza: 371/346

Osvojeni turniri: 8 (od 19 finala)

  • 2007.: Houston, Nottingham, Stockholm
  • 2008.: Nottingham
  • 2013.: Bogota
  • 2015.: Delray Beach
  • 2016.: Newport, Los Cabos Open

Najbolji plasman: 14. mjesto (18. kolovoza 2008.)

Grand Slam:

  • Australian Open, 4. kolo (2010.)
  • Roland Garros, 3. kolo (2014., 2016.)
  • Wimbledon, četvrtfinale (2009.)
  • US Open, 4. kolo (2016.)

Pobjede nad Top 10 igračima: Lleyton Hewitt, Andy Roddick, Nikolaj Davidenko, James Blake, Tommy Haas, Roger Federer, Novak Đoković, Jo-Wilfried Tsonga, Fernando Verdasco, David Ferrer, Tomáš Berdych, Marin Čilić, Miloš Raonić, Stan Wawrinka

Parovi

Omjer pobjeda i poraza: 87/106

Osvojeni turniri: 2 (od 3 finala)

  • 2006.: Memphis (partner Chris Haggard)
  • 2015.: Rosmalen (partner Łukasz Kubot)

Najbolji plasman: 44. (10. travnja 2006.)