BEZ SLOBODE MEDIJA

Žestoka reakcija na Šukerovu bahatu odluku!

14.11.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka osudio je predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i njegovu odluku da se u zrakoplov kojim je hrvatska nogometna reprezentacija letjela na Island ne smije ukrcati i televizijska ekipa HRT-a zbog prikazivanja dokumentarnog filma 'Offside zamka'

'Neprihvatljivo je da Davor Šuker uvjetuje ulazak u zrakoplov neobjavljivanjem filma i tako ih kažnjava jer je film ipak prikazan', izjavio je za Hinu predsjednik HND-a Zdenko Duka.

'To je još jedan dokaz da vodstvo HNS-a nije onakvo kakvo bismo trebali imati. Davor Šuker ne razumije novinarske slobode i slobode medija', dodao je.

Naime, neki hrvatski mediji su u četvrtak objavili priču da je Davor Šuker pokušao zaustaviti prikazivanje dokumentarnog fila autora Marija Kovača 'Offside zamka', a kada to nije uspio odlučio je ne dopustiti novinarskoj ekipi HRT-a da leti zajedno s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na Island.

'Najbolje kada novinari putuju odvojeno od političara ili sportaša, ali ovo su bili posebni uvjeti', rekao je Duka ponovivši kako je potez predsjednika HNS-a neprihvatljiv.


Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec smatra da angažman leta čarterom poslovni odnos između HRT-a i HNS-a i da se u takav aranžmane nitko ne može uplitati.

'HZSN ili HND bi u takvom odnosu više trebalo smetati zašto samo novinari HRT-a imaju takav povlašteni odnos korištenja čarter leta, a ne i ostali novinari?,' kazao je Ozmec.

Iz Odjela za komunikacije HRT-a Hini je priopćeno kako 'radi preciznog informiranja javnosti i dosadašnjih medijskih napisa ekipa HRT-a nije izbačena iz aviona već je dan ranije obaviještena da u charteru nema mjesta'.

'U ranijim slučajevima djelatnici HRT-a čarterom su putovali kada je bilo mjesta dok su u 70 posto slučajeva išli redovnim linijama. Tako je i ovom prilikom na Island otputovala četveročlana ekipa redovitom linijom.'