OPRAVDATI MILIJUNE

Žene spremne: Kreće revolucija u tenisu!

24.09.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Predsjednica Ženske teniske asocijacije (WTA) Stacey Allaster izjavila je kako su tenisačice potpuno spremne igrati mečeve u pet setova

'Spremne smo, voljne i sposobne igrati u pet setova. Samo nas treba pitati,' rekla je Allaster u intervju za AFP.

Na pitanje zašto se mečevi tenisačica na Grand Slam turnirima već sad ne igraju na tri dobivena seta, Allaster je odgovorila:

'Zato što bi turniri trajali puno dulje. Već sada je organizatorima Grand Slam turnira teško sastaviti raspored iako samo tenisači igraju na tri dobivena seta.'

Rasprava oko trajanja ženskih mečeva potaknuta je uvođenjem jednake zarade na Grand Slam turnirima kad su u pitanju tenisačice i tenisači. Dio tenisača smatra da bi njihove kolegice također trebale igrati dvoboje u pet setova ako imaju jednake nagrade.

Zadnji ženski meč u pet setova, pobjeda Graf nad Hingis 1996.


'Morate pitati organizatore Grand Slam turnira zašto već dosad nisu pozvali tenisačice da igraju dulje mečeve,' dodala je Allaster.

Jasno je čitave turnire, pogotovo na iscrpljujućoj zemljanoj podlozi, tenisačice neće moći igrati. O modusu će se raspravljati, a dodajmo da je prvi pokušaj (nakon 1902. godine) ovog pravila uveden u finalima završnih mastersa 1984. i ukinut je 1998. U povijesti su odigrana tri ženska dvoboja u pet setova. Prvi je dobila Monika Seleš, a ostala dva Steffi Graf. Još niti jedna žena u povijesti nije okrenula prednost protivnice od 2:0 u setovima.